Більше спойлерів! Чого очікувати від другого півфіналу «Євробачення-2024»

Більше спойлерів! Чого очікувати від другого півфіналу «Євробачення-2024»

У шведському Мальме тривають конкурсні дні «Євробачення-2024». «Детектор медіа» переглянув онлайн-трансляцію вечірньої генеральної репетиції другого півфіналу 8 травня та розповідає про шоу, гостьові номери та конкурсні виступи, які глядачі сьогодні, 9 травня, побачать у трансляції Суспільного. Про перший півфінал читайте тут.

На початку шоу глядачів чекають ведучі з особливим виступом, скетч-пародія на ситуацію з «Міс Всесвіту» та вірусне представлення країн учасницями.

Далі почнуться виступи конкурсантів у наступному порядку.

Мальта: Сара Боніччі майже повторює свій виступ із мальтійського відбору, але у більш кольоровому форматі. Інтерактивна графіка на екранах на підлозі, багато танців включно з пов’язками на очах і супердинамічна кінцівка.

Албанія: Беса виступатиме не тільки зі зміненою версією своєї пісні, а й в іншому вбранні — у довгій сукні (на відміну від виступів на репетиціях, де вона в штанях, як на фото), руками на екранах і лисою танцівницею на кубах згори сцени. Багато графіки на екранах і підлозі.

Греція: Виступ Маріни Сатті на початку та наприкінці симулює онлайн-трансляцію в соцмережах. Перша частина виступу повністю знята одним кадром, чого ще не було на конкурсі. На нас чекають фолкові танці та різноколірна графіка.

Швейцарія: Хореографія виступу Немо побудована на взаємодії із платформою, що балансує, яка виглядає як диск на кулі. На екранах — футуристична графіка.

Чехія: Згідно з задумом режисера, хореографія цього виступу повинна символізувати п’ять стадій розставання. На екранах — чорно-червона графіка з вікнами багатоквартирного будинку, а на кубах згори — чорно-біле відео з грою живого бенду. У відповідний момент покажуть сварку з кліпу на нову версію пісні. В кінці, звісно, піротехніка.

Франція: Сліман починає свій виступ лежачи, весь у білому. Зйомка створює дещо інтимний ефект безпосередньої розмови — виконавець взаємодіє з камерою, ніби ламаючи четверту стіну.

Австрія: Виступ Калін дуже сильно нагадує номер українки Марії Сур на цьогорічному шведському відборі — подібні лазери та загальна стилістика номера. На перших репетиціях схожими були й кольори, однак для генеральної репетиції додали багато фіолетового. Багато танців та миготливого світла, металева трикутна сітка згори — на місці.

Данія: Саба представляє дуже схожий виступ до номера з данського відбору, однак тепер виконавиця прихопила на сцену пісок, тож і на екрані позаду неї, і на сцені вона його розвіюватиме.

Вірменія: Виступ гурту Ladaniva своєю атмосферою нагадує відповідні номери на шведському відборі. Солістка багато взаємодіє з публікою.

Латвія: Донс у синьому пластиковому торсі співає пісню у стилі Rag’n’Bone Man в новому форматі, дещо відмінному від виступу на відборі. Наприкінці — акцент на зал, який підспівує виконавцю.

Іспанія: Майже незмінний, але адаптований під формат сцени виступ з іспанського відбору гурту Nebulossa.

Сан-Марино: Яскравий, динамічний рожево-готичний виступ гурту Megara з голограмами у вигляді малюнків. Але сама концепція залишилася незмінною з переможного виступу в нацвідборі.

Грузія: Багато вогню й танців, що підходить такій динамічній і швидкій пісні Нуци Бузаладзе.

Бельгія: Mustii виконує свою пісню у кольорах музичного відео на цей трек. На екранах — його уривки, на сцені багато диму та вітру.

Естонія: У колаборації головних реперів країни 5miinust і фолк-дуету Puuluup — покращена версія виступу з нацвідбору зі ще більшою кількістю взаємодії з залом. Вірусний фолк-танець чудово доповнює кінцівку виступу.

Італія: В оточенні танцівниць і з троном на сцені Анджеліна Манго співає про екзистенційну нудьгу в латино-стилі. Багато піротехніки, але сама хореографія не є надто активною.

Ізраїль: Еден Голан починає свій виступ у колі з прожекторами. Багато диму та світла, а наприкінці все стає жовтим, що нагадує світанок.

Норвегія: Гурт Gate має майже ідентичний із відбором виступ, адаптований під шведську сцену. Але виглядає та звучить так само приголомшливо, як уперше. Більший масштаб личить цьому номеру.

Нідерланди: Йоуст Кляйн на сцені з другом-гітаристом, клавішником у костюмі синьої птахи та двома танцівницями у спортивних костюмах. Візуальний підхід до виступу є дуже мемним і точно втілює головні тренди сучасної інтернет-культури. Драматичний фінал зі зверненням до померлих батьків виконавця пісні про «Європу без кордонів».

І про гостьові номери. Переможниці «Євробачення» Шарлотт Переллі (1999), Сертаб Еренер (2003) та Хелена Папарізу (2005) заспівають свої переможні пісні, а у глядачів буде можливість долучитися до них онлайн і поспівати разом із ними. А згодом ведучі виконають музичний номер «Ми просто надто сильно любимо “Євробачення”».

Другий півфінал «Євробачення-2024» розпочнеться сьогодні, 9 травня, о 22:00 за київським часом. О 21:30 на телеканалі «Суспільне Культура» розпочнеться трансляція «Передшоу. Пісенний конкурс Євробачення-2024». Транслюватиме другий півфінал також телеканал «Суспільне Культура». Коментуватиме шоу Тімур Мірошниченко. На радіо «Промінь» наживо ефір коментуватимуть Дмитро Захарченко та Леся Антипенко, ексклюзивні ввімкнення з місця подій Анни Заклецької.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».

Долучитись