«Енергоатом» хоче побудувати власний залізобетонний завод – замовили його проект за 23 мільйони

Філія «ВП «Хмельницька АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» 4 квітня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Інноваційна компанія «Призма» щодо проектних робіт вартістю 22,65 млн грн (тут і далі суми вказано із ПДВ). Про це повідомляється у системі « Прозорро ».

Цьогоріч мають спроектувати реконструкцію виробничої бази комбінату спеціальних будівельних конструкцій та відкритого полігону виготовлення збірних залізобетонних виробів і збирання монтажних елементів по вулиці Промисловій у Нетішині. Замовник планує оплачувати проектні роботи протягом цілих півроку після їхнього виконання.

Технічне завдання передбачає будівлю комбінату спеціальних будівельних конструкцій, цех із виготовлення спеціальних залізобетонних конструкцій, цех антикорозійного покриття, бетонний завод, трансформаторну підстанцію, столярний цех, склади, контрольно-пропускні пункти, захисні споруди цивільного захисту, побутову, виробничі та адміністративні будівлі.

Цей об’єкт повинен мати потужність 1 400 т спеціальних металоконструкцій, 12 000 куб. м залізобетонних конструкцій, 1 400 т арматурних виробів та 1-1,5 корпусних конденсатори на рік. Там працюватиме 350-380 осіб. На нинішньому етапі вартість будівництва ще невідома, проте у кошторис закладуть зарплату при розряді складності робіт 3,8 у розмірі 32 тис₴

Очікувана вартість закупівлі становила 36,00 млн₴ «ІК «Призма» виграла тендер, упавши в ціні на 37% – до 22,65 млн₴ Дорожчими суперниками були ТОВ «Будівельна індустрія Кантріінвестбуд» із ціною 34,98 млн грн і АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» («КІЕП») із ціною 35,50 млн₴ Тому система визначила ціну від «ІК «Призма» як аномально низьку. Фірма пояснила, що має багаторічний досвід на ринку виконання проектних робіт для металургійних комбінатів та підприємств паливно-енергетичного комплексу і висококваліфікованих працівників із ґрунтовними знаннями і необхідним досвідом. Ще «ІК «Призма» зауважила, що їй допоможуть досвід і матеріали, набуті під час проектування для ВП «Атоменергомаш» промислової будівлі для розміщення дільниці з виготовлення арматурних канатів і дільниці з виготовлення елементів трубопроводів. За її словами, проектування буде виконуватися в програмному комплексі із застосуванням технології Building Information Model (BIM), що знижує трудомісткість за рахунок автоматизації підрахунку специфікацій, відомості об’ємів та корегування креслень.

Харківською «ІК «Призма» володіє та керує Олександр Олександрович Хуторний. Усього з 2016 року фірма отримала підрядів на 68,72 млн грн, майже все – в «Енергоатомі». У тому числі 6,38 млн грн на проектування арматурного цеху (див. «Після торішнього скандалу «Енергоатом» замовив будівництво цеху за 71 млн вже з нормальною ціною бетону»).

Анна Сорока, “Наші гроші”