Блокування кордону з Польщею: У Мінекономіки оцінили втрати для українського експорту

кордон,польща

Блокування кордону з Україною польськими протестувальниками призвело до падіння українського експорту автомобільним транспортом за цим напрямком майже вдвічі.

Про це перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко повідомила під час зустрічі з експортерами на Export Credit Forum 2023.

За її словами, загалом у листопаді обсяги українскього експорту сягнули 9,2 млн тонн, з них на вантажний автотранспорт припало 783 тисячі.

"Звісно найбільший обсяг нашого експорту проходив через польський кордон — 282 тисячі тонн. Та до того, як польські перевізники почали страйк на кордоні, обсяги були майже вдвічі більшими — на 39,3%. На деяких пунктах пропуску, як "Ягодин — Дорогуск", "Рава-Руська — Хребенне" він майже завмер, або впав удвічі", – наголосила Свириденко.

Блокування кордону з Польщею: У Мінекономіки оцінили втрати для українського експорту 01

Вона висловила сподівання, що ситуацію з блокуванням українсько-польського кордону вдасться вирішити.

"Ми ведемо активну роботу для вирішення цієї ситуації. Не вся вона може бути публічною, адже не завжди ця публічність грає країні на руку. Але у нас є підстави сподіватися, що завдяки цьому діалогу з обох сторін, ми зможемо владнати ситуацію", – додала очільниця Мінекономіки.

Як повідомлялося, блокування польськими перевізниками кордону призвело до зменшення надходжень від митних платежів. У листопаді вони становили лише 38,2 млрд грн при плані 48,5 млрд₴

Автор: Михайло Орлюк