У "Крокусі" під час теракту могли бути ФСБшники: у залі помітили дивних чоловіків

Читать на русском

У

У "Крокусі" під час теракту могли бути ФСБшники: у залі помітили дивних чоловіків

У ході ретельного аналізу кадрів трагічних подій у концертному залі "Крокус" увагу ЗМІ привернула група чоловіків, одягнених у однакову. Їхня поведінка та дії помітно виділялися на тлі паніки та хаосу, що панували навколо.

Про це повідомляє NEXTA Live.

На думку журналістів видання, одяг створював ілюзію буденності, дозволяючи злитися з натовпом, але при цьому залишатися на увазі один в одного. Вони навмисне розміщувалися в ключових місцях біля виходу, контролюючи ситуацію.

Їхня незворушність та відсутність паніки контрастували з реакцією інших відвідувачів. У той час як всі навколо металися і намагалися врятуватися, ці чоловіки залишалися напрочуд спокійними. Один з них без вагань відштовхнув жінку, яка прямувала до виходу, і почав знімати те, що відбувається на телефон. Періодичні погляди один на одного свідчили про їх скоординовані дії.

Якоїсь миті серед шуму пролунав чоловічий голос, що пропонував зачинити двері зали. "Чоловіки у синьому" по черзі підхопили цю ідею, створюючи видимість підтримки з боку натовпу. Згодом закриття дверей стало фатальною помилкою, позбавивши людей можливості врятуватися.

Особливу увагу привертає поведінка одного з цих чоловіків, котрий замість того, щоб залишити зал, спустився з верхнього ряду вниз. Згодом він підтримав ініціативу щодо закриття дверей.

Така дивна та підозріла поведінка не могла не навести на думку про можливу причетність цих людей до спецслужб. Синя кофта та джинси нерідко є частиною уніформи співробітників ФСБ. Їх спокій і холоднокровність в екстремальних умовах також опосередковано підтверджують цю версію.

У свою чергу системний аналітик Євген Істребін на своїй сторінці у "Фейсбуці" виклав таке:

У ЗМІ розібрали кілька дивних моментів.

Перша дивина: Посольство США в ніч із 7 на 8 березня попереджало Росію, що терористи готуються до нападу. Путін висміяв попередження американців, після чого їх проігнорували. Відомо, що один із нападників проводив розвідку в «Крокусі» за день до попередження посольства США про теракт: тоді терориста сфотографували камери.

Якщо у Кремлі, незважаючи на попередження, навіть не підозрювали про плани терористів, то це найбільший провал російських спецслужб за останні роки.

Друга дивина: Спецназ їхав на місце теракту надто довго. Росгвардійці прибули на місце теракту майже через годину після його початку. За цей час терористи могли втекти, що вони, власне, зробили. Пожежники не могли розпочати повноцінного гасіння вогню, оскільки чекали спецназівців, які мали зачистити територію.

Третя дивина: Офіційні заяви Кремля. Поки вогонь у «Крокус Сіті Холлі» ще навіть не загасили, російська влада звинуватила в теракті Україну, не маючи жодних доказів. Незважаючи на те, що підозрюваними в теракті виявилися громадяни Таджикистану, пов’язані з ІДІЛ, а саме угруповання взяло на себе відповідальність, у Кремлі не відмовилися від «українського сліду». Хоча ця версія настільки не витримує критики, що в неї не вірять навіть в оточенні Путіна, проте вона чудово вписується у загальну картину російської пропаганди, яка має демонізувати Україну. Під цю версію почали підганяти саме розслідування та офіційні заяви влади, а російські пропагандисти отримали вказівки максимально поширювати її у ЗМІ. За логікою Кремля, звинувативши Україну в цьому варварському теракті, йому вдасться згуртувати росіян, щоб спростити майбутню мобілізацію. Також варто зазначити, що Путін звернувся до нації не в день теракту, а лише через добу. Майже цілу добу у Кремлі шукали хоч якісь докази причетності України, але так і не змогли їх знайти.

Четверта дивина: Маршрут терористів. Передбачені виконавці теракту не змінили машину під час втечі, хоч вона вже й засвітилася в орієнтуваннях. Це зробило їхню втечу практично неможливою. Озброєні люди, виїхавши з Москви, могли легко втекти в лісосмузі в Московській області, після чого кілька разів поміняти транспорт. Однак вони цього не зробили і вирішили прориватися до кордону машиною, яку шукали силовики за орієнтуваннями.

Терористи проїхали Московську область однією з головних трас з перевищенням швидкості 50 км на годину. Їх зупинили лише за 300 км. Чому їм дали піти так далеко?

Путін стверджує, що терористи спочатку проривалися до українського кордону, оскільки там було відкрито «вікно». Пізніше диктатор Білорусі Лукашенко зробив версію Путіна нікчемною, заявивши, що нападники на «Крокус» «не могли зайти» до Білорусі через посилення кордону і тому попрямували у бік України. Тобто вони не планували їхати в Україну спочатку, що логічно: там все заміновано, небезпечно, а до Білорусі, враховуючи відкритий кордон із Росією, потрапити швидше та простіше. Є ще варіант, що терористи заблукали і їхали, куди очі дивляться, хоча, якщо зважити на те, що сам теракт був добре спланований, спланований має бути і план відходу.

П’ята дивина: Реакція влади РФ на теракт. Російські спецслужби проґавили підготовку теракту, не змогли його запобігти або ліквідувати терористів на місці злочину. Невідомо, де терористи взяли зброю та скільки їх було насправді.

Підозрювані зазнали жорстоких тортур — вухо одного з ймовірних терористів відрізали і змусили його з’їсти, іншого підозрюваного катували струмом, підвівши дроти до його геніталій. Ні для кого не секрет, що російські силовики катують людей, проте раніше вони намагалися робити це потай.

Витік цих шокуючих кадрів був показовим і узгодженим з метою залякати не так реальних терористів, як антивоєнно налаштованих росіян на території РФ. Підпали військкоматів, диверсії на залізницях та інші силові методи непокори трактуються владою РФ як тероризм. Публікацію кадрів тортур зустріли хвиля позитивних коментарів у російському інтернеті, що дозволяє припустити, що це було також елементом психологічного задоволення росіян, які вимагали жорстокого покарання над терористами.

Окрім того, після теракту в Росії почали активно обговорювати скасування мораторію на страту, що може означати початок нового витка репресій.

Висновок: На зараз теракт у Крокусі залишає більше запитань, аніж відповідей. Відомо одне: Кремль не зміг чи не захотів запобігти йому, хоча мав усі шанси. Тепер Путін хоче скористатися терактом для нагнітання антиукраїнської істерії та згуртування своїх прихильників. Офіційна версія влади РФ не викликає жодної довіри.