Російські шпигуни під виглядом біженців з України потрапили до Румунії для проведення диверсій, — ЗМІ

Читать на русском

Російські шпигуни під виглядом біженців з України потрапили до Румунії для проведення диверсій, — ЗМІ

Російські шпигуни під виглядом біженців з України потрапили до Румунії для проведення диверсій , — ЗМІ

Російські шпигуни намагалися дізнатися інформацію про проведення національних та багатонаціональних навчань, присутність союзників на національній території, надану техніку та обладнання, а також допомогу Україні.

Російські шпигуни опинилися на території Румунії під прикриттям статусу біженців з України. Про це йдеться у звіті Вищої ради національної оборони (CSAT), повідомляє G4Media.

Шпигуни РФ, як зазначено в документах, укорінялися в лави українських біженців, оскільки владі Румунії важко було розрізнити тих, хто тікає від війни і тих, хто переслідує інші цілі. Фіксували спроби шпигунської мережі "отримати надзвичайно важливі дані" щодо допомоги, яку Румунія надавала Україні. Також вона хотіла отримати інформацію про військові навчання на румунській території.

У звіті містяться приклади кампанії з дезінформації, зокрема щодо румунської армії та лідерів країни. У Вищій раді національної оборони Румунії помітили багато вразливостей, яких зазнала держава внаслідок діяльності російських шпигунів. Серед них — збільшення кількості військових інцидентів, кібератаки з боку Росії та саботаж постачання допомоги в Україну.

CSAT очолює президент держави і координує оборонну політику Румунії. У звіті вказані деталі діяльності за 2023 рік, де він докладно описав основні цілі "ворожих" спецслужб, зокрема:

  • спроби інформаційного проникнення в органи, що відповідають за оборону та безпеку, з розробкою дій щодо отримання інформації, що цікавить;
  • проникнення в критичні комунікаційні та ІТ-інфраструктури;
  • збір інформації про заходи, вжиті Румунією в контексті війни в Україні, про проведені національні та багатонаціональні навчання, присутність союзників на національній території, надану техніку та обладнання;
  • підрив через дезінформацію та пропаганду довіри румунів до армії та союзників, до фактору прийняття рішень та здатності національної військової інституції виконувати свої місії шляхом здійснення дій, пов’язаних з інформаційною агресією.

Не виключили й можливі атаки чи диверсії росіян на військові транспорти, призначені для України, чи вітчизняні технічні виробничі потужності та обладнання. Серед ризиків – кібератаки російського походження.