Лукашенко назвав війну в Україні головним ризиком для національної безпеки Білорусі

При цьому Лукашенко не згадав, що Росія веде війну в Україні, і що він сам повністю підтримав військову агресію

Білоруський авторитарний правитель Олександр Лукашенко заявив, що головним ризиком для національної безпеки Білорусі є війна в Україні, і звинуватив США у намірах втягнути Білорусь у цей конфлікт. При цьому Лукашенко не згадав, що Росія веде війну в Україні, і що він сам повністю підтримав військову агресію.

Про це Лукашенко сказав 25 квітня на Всебілоруських народних зборах, де обговорювали концепцію національної безпеки Білорусі.

«Сьогодні ми поговоримо про те, які сили та засоби створюють загрози нашій національній безпеці. Основний ризик створює гаряча точка в регіоні – звісно, Україна. Вашингтон робить усе, щоб втягнути нашу країну в конфлікт. Запустити механізм залучення інших держав, тобто послабити і західноєвропейські, і східноєвропейські регіони», – цитує Олександра Лукашенка державне агентство БелТА.

«Враховуючи нинішні реалії, необхідно розуміти, що система забезпечення національної безпеки об’єктивно не може залишатися незмінною, в ній з’явиться нова тема – ядерне стримування. Ті, хто підштовхнув нас до цього, мають про це знати і тверезо дивитися на чіткі наслідки своїх, м’яко кажучи, необдуманих рішень», – додав він.

Білорусь є найближчим союзником Москви з початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, коли Лукашенко дозволив Кремлю використовувати територію його країни для вторгнення в Україну. Росія також розмістила частину своєї тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Форум