Поліцейський, якого чекало виправдання від хабаря, попався повторно і сяде на 6 років

Соснівський районний суд міста Черкаси визнав інспектора патрульної поліції винним в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 26 квітня.

У 2016 році громадянин заявив у СБУ, що поліцейський вимагає у нього 3 тисячі гривень за погодження будівництва паркувального майданчику.

Передача грошей нібито відбувалася в машині і її старалися задокументувати. У момент затримання гроші лежали на асфальті, а підозрюваний стояв у порваній сорочці і з брудними руками. Хтось із правоохоронців дав йому вологі серветки, щоб він привів себе в порядок. Після цього слідів хімічної речовини, якою помічали гроші, на руках у затриманого не виявили. Серветки досліджували, але також нічого не знайшли. Хоча заявник стверджував, що гроші поліціянт брав руками і перчаток не мав.

Згодом у судовому засіданні спеціаліст пояснював, що на серветці дуже складно виявити речовину, оскільки серветка має дуже виликий тканинний матеріал. Якщо щось можливо було виявити на серветках, то експерт начебто зробив все можливе.

На відеозаписі зафіксована розмова в салоні авто. Свідок каже фразу «Три тисячі» і перепитує, чи треба документи, на що поліціянт відповідає: «Поки що робіть, а потім буде видно». Потім зафіксовано, що співрозмовник передає поліцянту невеликий предмет, але роздивитися, що саме дає, неможливо.

Відео затримання починається із моменту, коли підозрюваний стоїть у наручниках, а на асфальті розкидані його особисті речі, використана серветка і поряд на тротуарі лежить упаковка грошей. Поняті прийшли, коли гроші вже були на землі. Звідки вилучалися кошти вони не бачили.

З огляду на ці обставини суд вирішив, що передача грошей обвинуваченому не доведена.

Крім того, як вбачається із посадової інструкції, в повноваження інспектора патрульної поліції не входило погодження будівництва обʼєктів. Лише 2017 році у поліції створили відділ безпеки дорожнього руху, якому були надані додаткові повноваження, в тому числі повноваження погодження будівельних робіт.

Справа розглядалася у суді з 2017 року. Обвинувачений спочатку був звільнений із посади в поліції, але згодом через суд поновився на роботі.

Але наприкінці розгляду кримінальної справи поліціянта затримали на хабарі вдруге. На цей раз йшлося про 5000 гривень за те, що водія не притягуватимуть до адмінвідповідальності за ДТП. Гроші прийшли на особисту банківську картку поліціянта.

У судовому засіданні працівник поліції вину не визнав і сказав, що це провокація, бо саме на етапі підготовки до дебатів по першому епізоду почалося фабрикування нового злочину.

Поліціянт повідомив, що відбирав пояснення у водія і в нього на столі лежали банківські карки, тому що він заповнював декларацію про доходи. Коли він відлучався з кабінету, громадянин начебто міг сфотографувати ці банківські картки.

Але твердження обвинуваченого про те, що він не знав за що отримав гроші на карту спростовуються записом розмови. Чутно, як водій запитує: «Дойшли вам [гроші]?», а поліціянт відповідає: «Все нормально». На уточнюючі запитання патрульний відповідає: «Я поняв, ми закрили все (…) Питань нема, я те, що обіцяв, я те зробив, матеріали списані, в архіві, його немає, все (…) Ніяких претензій немає».

Обидва випадки по хабарам обʼєднали в одну судову справу.

Суд виправдав поліцейського за першим епізодом і вирішив, що вина за другим є повністю доведеною.

Обвинуваченому присудили 6 років увʼязнення із конфіскацією майна і забороною на 3 роки обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, в органах, що надають публічні послуги.