Нардеп Роман Костенко заявив, що люди не стають на облік, противник просувається не лише через відсутність у нас зброї, а й солдатів

Читать на русском

Нардеп Роман Костенко заявив, що люди не стають на облік, противник просувається не лише через відсутність у нас зброї, а й солдатів

Нардеп Роман Костенко заявив , що люди не стають на облік, противник просувається не лише через відсутність у нас зброї, а й солдатів

Народний депутат з фракції Голос, секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв’ю Radio NV розповів про наслідки провалу мобілізації, проблему з чергами в ТЦК через новий закон й оновлення даних за кордоном.

— Хочу почати з Часового Яру. Інститут вивчення війни пише, що війська Росії прямо зараз становлять реальну загрозу для Часового Яру, він може бути захоплений. Можливо, це не станеться дуже швидко, але якщо це станеться, то дозволить російським військам розпочати подальші наступальні операції проти інших міст, тих, які формують так званий оборонний пояс у Донецькій області. Наскільки реалістичною є така перспектива? Здавалось би, що американська зброя після голосування допомоги мала надійти до України, вона може якось врятувати ситуацію на фронті. Чи в такій критичній ситуації, яка склалася довкола Часового Яру, його захоплення — це питання часу? Чи можна ще врятувати?

— Не можна так прямо відповісти, можна чи не можна. Звичайно, треба робити все, аби врятувати. Ситуація там дійсно складна і саме відсутність зброї, особливо високоточної, можу це підтвердити, зробила можливим, що противник так близько підійшов до Часового Яру. Ми вже не говоримо про Авдіївку, інші населені пункти, які також були противником захоплені через те, що нам не вистачало артилерії, ракет або чогось іншого.

Для нас важливе місто Часів Яр. Я вважаю, що якщо зараз швидко надійде допомога, особливо високоточна зброя, яка вже неодноразово показала свою ефективність, зокрема ракети для HIMARS, ми можемо ще щонайменше зробити щось, аби втримати це місто.

Але ще раз хочу нагадати: поряд із відсутністю зброї велику роль у тому, що противник просувається, відіграє відсутність стійкості нашої оборони через те, що не вистачає воїнів, солдатів, особового складу. Ведення оборонного бою — це, як правило, перевага проти тих, хто наступає. Але часто через те, що особового складу мало, ми цю перевагу втрачаємо, розтягуючи наших оборонців на великі фронти. І тут, якби було більше поповнення, ситуація з цим могла би вирівнятися навіть без розрахунку великої кількості зброї.

Зараз, звичайно, потрібно дати зброю і потрібні резерви, аби створити стійкість оборони. Жодні побудовані по-новому рубежі, якщо на них не буде солдатів, нам не допоможуть захистити наші лінії фронту.

— Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав закон про мобілізацію, 18 травня він має набрати чинності. Але ми бачимо, що, здається, він почав працювати вже зараз. Наприклад, у Києві вчора фіксували великі черги до ТЦК. У скептиків виникло питання: як же так, ось такі черги. На третій рік повномасштабної війни ТЦК не можуть прийняти всіх охочих оновити свої дані. У Сухопутних військах ще і виступили з заявою, що ТЦК працюють 24/7, приходьте. Але є комендантська година, не кожен може прийти. Мені здається, це так не мало би працювати під час війни, чи я помиляюся?

— Ні, ви не помиляєтесь, це нормальний здоровий глузд. Це часто питання воєнної бюрократії, людей, які не можуть забезпечити нормальне функціонування, в цьому також є проблема. Ми маємо зрозуміти, що на це треба звертати увагу, ми в Комітеті на це неодноразово звертали увагу. То вони говорять, що людей немає і ми маємо їх ловити десь на вулиці, то люди до них приходять і вони не можуть забезпечити умовами цих людей, які прийшли оновити свої дані. Тому це важливе питання. Комітет буде це розглядати.