Засуджений до 5 років в’язниці за хабар директор лісгоспу втік за кордон, його оголосили у розшук,

сыса

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) оголосила у міжнародний розшук колишнього керівника ДП "Гутянське лісове господарство" Віктора Сису, який зміг втекти за кордон після того, як суд першої інстанції присудив йому 5,5 року позбавлення волі за спробу підкупити детектива НАБУ.

Як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), Апеляційна палата ВАКС також ухвалила рішення заочно арештувати Сису.

"Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування суд вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", – зазначається у повідомленні.

Суд також задовольнив клопотання прокурора та звернув у дохід держави грошову заставу у розмірі 5 млн грн, яку внесли ще у листопаді 2019 року.

Як повідомлялося, у лютому 2022 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) визнав Сису винуватим у спробі підкупу детектива НАБУ і засудив його до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас суд не став брати обвинуваченого під варту і залишив на волі, визначивши запобіжним заходом майже 5 млн грн застави. Згодом ЗМІ повідомляли, що він оскаржив вирок в апеляційній інстанції і втік за кордон.

Читайте також: Нардеп Дубневич нелегально виїхав за кордон, його оголосили у міжнародний пошук

При цьому Сису судять ще у одній справі – за заволодіння 50 млн грн коштів державного підприємства шляхом продажу деревини за заниженими цінами.

Нагадаймо, 28 жовтня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) провели обшуки у Харківській області у керівників ДП "Гутянське лісове господарство" та комерційних компаній у рамках розслідування можливих зловживань під час продажу деревини.

Перед цим під час поїздки президента Володимира Зеленського до Харківської області 17 липня того ж року директор ДП "Жовтневе лісове господарство" Руслан Чагаровський звинуватив директора конкуруючого "Гутянського лісгоспу" Віктора Сису у покриванні незаконних вирубок лісу на Харківщині.

Вже ввечері 30 жовтня Сису затримали при спробі дати хабара на суму $100 тис. детективу НАБУ. За інформацією НАБУ, затриманий пропонував хабар за вирішення питання про закриття кримінального провадження за фактом незаконного продажу деревини та продажу лісоматеріалів за заниженими цінами на користь підконтрольним йому приватним суб’єктам господарювання.

2 листопада 2019 року Вищий антикорупційний суд обрав Сисі запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі 4,99 млн грн, після чого він вийшов під заставу.

Автор: Михайло Орлюк