Секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас: Якщо не буде перемоги, то про який комфорт може бути мова?

Секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас: Якщо не буде перемоги, то про який комфорт може бути мова?

«Моя Київщина» зустрілася із секретарем Бориспільської міської ради Владиславом Байчасом, який наразі виконує повноваження міського голови. Спілкувалися про виконання ним повноважень міського голови на час мобілізації очільника Бориспільської громади, проблеми, напрацювання та перспективи подальшого розвитку.

- Зовсім нещодавно Володимир Борисенко був призваний по загальній мобілізації до лав ЗСУ. Згодом активіст Роман Синіцин з Приірпіння розповідаючи про ситуацію в Борисполі, критикував рішення щодо виконання Вами обов’язків міського голови. На його думку, виконувати обов’язки мав би заступник мера Борисенка. Наскільки аргументи Синіцина відповідають дійсності?

- У коментарях під дописом цього блогера у "Фейсбуці" чітко написана позиція, яка пояснює цю ситуацію, тобто, не було ніякого захоплення влади. Статтею 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» встановлено, що повноваження міського голови на період неможливості здійснення ним повноважень (у цьому випадку на період його мобілізації) здійснює секретар ради.

Я, до речі, особисто з цим блогером не знайомий, знаю, що він не є мешканцем нашої громади. Напевно, його ввели в оману.

- Чи правда, на Вашу думку, що після призову Борисенка за Бориспіль почалася серйозна боротьба, яка продовжиться подальшим протистоянням?

- Вважаю, що жодної боротьби бути не може. Є норми закону, які регулюють питання виконання повноважень міського голови на період його неможливості здійснення повноважень. Вважаю що наявне тільки розхитування ситуації певними особами та поширення недостовірної інформації. З якою метою вони це роблять нехай встановлюють компетентні органи.

- Які цілі Ви бачите перед собою на посаді виконуючого обов’язки голови?

- Я – секретар міської ради, який на час перебування голови у війську виконує його повноваження. Щодо цілі, то ціль одна – щоб нашим громадянам, нашим мешканцям жилося комфортно в цей неспокійний час, тобто, здійснювати забезпечення життєдіяльності громади, працювати на перемогу, допомагати ЗСУ.

- Як зараз відбувається комунікація нового керівництва з РДА, райрадою, ОВА?

- У нас з губернатором, з керівником РДА відбувається пряма комунікація, взаємодія у вирішенні важливих питань, в тому числі щодо забезпечення підготовки до зими. Раз на тиждень ми зустрічаємося по нагальних питаннях.

- В якому стані Бориспіль заходить в зимовий період? Наскільки серйозна небезпека відключень від світла і тепла?

- Стосовно нашої тепломережі: на всіх котельнях стоять генератори, зараз ми закупляємо і встановлюємо автоматику. Паливо також закуплено, тож з теплом питання вирішено.

На рахунок того, чи будуть вимикати світло, то це залежить від багатьох складових: це і ракетні удари, і низькі температури. Скажу, що до зими ми підготовлені: критичну інфраструктуру підготували, пункти незламності, а їх 25, укомплектовані та готові до функціонування. Вони забезпечені генераторами і ми зможемо протягом години в разі потреби їх розгорнути. Якщо не буде форс-мажорів, то ми нормально перезимуємо.

- Що скажете про таке актуальне питання як укриття? Чи вистачає їх у громаді, яка ситуація з ремонтами та оснащенням?

- Загалом ми маємо 35 найпростіших та 16 протирадіаційних укриттів. Будуємо нові укриття і впорядковуємо діючі, тобто провели ремонтні роботи. У двох садочках, на жаль, немає укриттів на території, але є поблизу. Звісно, більшість укриттів класифікуються як найпростіші, бо приміщення будувалися давно. Відповідно всі укриття, які були в житловому фонді, безумовно потребують ремонту. Зараз у шкільних та дошкільних закладах будуємо вже сучасні укриття за відповідними стандартами.

Нещодавно ми мали зустріч з очільником ОВА Русланом Кравченком, розмовляли про виділення нам понад 55 млн грн на будівництво двох укриттів: у Іванкові біля школи та в центрі Борисполя. Це досить велика сума на даний час та вагома для нас допомога.

Наразі укриття є загальнодоступними. Звісно, інколи ми можемо стикатися з проблемою закритих укриттів, але при тому завжди допомагає патрульна поліція, з якою ми співпрацюємо в даному напрямку. Наше ДФТГ також дивляться за порядком, комунікація є, тож укриття відкриваються вчасно.

- Чи є розуміння, як рухатися далі, розвивати місто в умовах війни?

- В умовах війни можна рухатися далі тільки до перемоги! Щодо розвитку міста, то наразі здійснюються невідкладні заходи, повʼязані з підтримкою нормальної життєдіяльності громади, намагаємось в цих умовах розвиватися, проте наразі маємо зосередитись виключно на допомозі ЗСУ

- Як Ви ставитеся до позбавлення місцевих бюджетів ПДФО? Яка ситуація з бюджетом міста на наступний рік та яку допомогу громада надає військовим?

- Зараз з бюджету забрали ПДФО, одну четверту частину, а це близько 230 млн. гривень. Ситуація складна, бо фактично бюджет залишиться лише на захищені статті, а бюджету розвитку практично немає. Але мусимо виходити з того, що маємо. Фонтанів, туалетів не будуємо, барабанів не закуповуємо. На першому місті не комфорт, а допомога ЗСУ, тому на минулій сесії було виділено 17 млн грн на потреби ЗСУ, і будемо намагатися далі допомагати.

Військовим та членам їх родини компенсуємо проїзд у громадському транспорті, забезпечуємо безкоштовне зубопротезування, допомогу на лікування, зокрема для малозабезпечених сімей військовослужбовців. За цей рік, що минув, ми виділили 12 мільйонів з міського бюджету, зокрема близько 8 мільйонів виділили громадські організації, тобто, разом на матеріальну допомогу пішло 20 млн гривень. Хочу додати, що на минулій сесії ми скоротили виконавчі органи на 26 штатних одиниць, що дозволяє зекономити близько 5 млн грн, які ми зможемо перенаправити на ЗСУ.

Тож повторюся – зараз на першому місті допомога ЗСУ, бо якщо не буде перемоги, то про який комфорт може бути мова?

- Куди конкретно буде спрямовано вищезгадані 17 мільйонів гривень, які міськрадою було виділено на потреби ЗСУ?

- Це субвенції на військові частини, закупівля на 6,5 млн грн дронів, які будуть спрямовані у бойові підрозділи військові частини, де воюють наші хлопці.

- У багатьох громадах наразі постає питання будівництва чи створення реабілітаційних центрів для військовослужбовців. Чи актуальним це є для Борисполя?

- Ми одні із перших на Київщині будуємо сучасний та інноваційний ветеранський центр. У майбутньому закладі надаватимуть комплекс належних послуг та допомогу

Захисникам і Захисницям, які повертаються з фронту, членам їхніх сімей, родинам полеглих та зниклих безвісти воїнів.

Ветеранський центр створюється з урахуванням досвіду вивчення нагальних потреб цієї категорії осіб, в тому числі й міжнародного. В його основі закладено індивідуальний підхід до кожної людини, адже наші ветерани ціною власного життя та здоров’я захищали країну, і тепер держава та громада мають допомогти їм комфортно реінтегруватися, надати всі інструменти для самореалізації у мирному житті. Особливої уваги потребують родини полонених, загиблих та зниклих безвісти воїнів, яких наразі Бориспільська громада налічує близько 300.

Відзначу, нещодавно вищезазначений центр з робочим візитом відвідала міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Вона акцентувала увагу, що держава всіляко підтримує утворення таких центрів, а місцева влада має бути готова до того, щоб після перемоги гідно зустріти українських воїнів. Тож ми намагаємось впровадити систему переходу з військової служби до цивільного життя, щоб зробити цей непростий шлях якомога комфортним. Прагнемо якомога швидше завершити ремонтні роботи та відкрити двері нашого центру для Захисників і Захисниць України, а також їх родин.

- А як щодо фізіологічної реабілітації воїнів?

- Ми працюємо з фондами, аби в перспективі на базі нашої лікарні створити відповідний центр реабілітації та закупити необхідне обладнання для реабілітації, щоб лікарі змогли підвищити свою кваліфікацію та отримати статус реабілітолога, бо це дуже нелегкий процес.

- В контексті основних проблем Борисполя…. Як вплинула на нестачу місць у освітніх закладах велика кількість переселенців ВПО?

- Нестача шкіл, дитячих садочків особливо не відчувається, бо багато дітей виїхало за кордон, а внутрішньопереміщених осіб близько 15 тис. Тобто, проблема залишалася на тому ж рівні, що й була. Щодо нестачі шкіл зауважу, що перед війною ми планували добудувати 5-ту школу.

Натомість є велика проблема по центральній лікарні. За два останні роки люди звертаються у 4 рази більше, ніж за минулі роки, тобто навантаження на лікарів велике, ліжкомісць не вистачає. Ми перед війною почали будувати нову лікарню: є проект, виділені кошти, підписаний договір з підрядною організацією, виритий котлован, але нині будівництво заморожене через повномасштабне вторгнення. Тобто, будівництво лікарні поки що не в пріоритеті. Звісно, цей мед заклад плануємо по завершенню війни добудувати, будемо намагатися потрапити у якусь обласну програму чи отримати грант.

- Наскільки відомо, в Борисполі є велика проблема з каналізацією. Як збираєтесь вирішувати це питання?

- Так, є велика проблема з каналізацією. Нею користується і аеропорт, до того ж вона знаходиться біля злітної смуги. Найближчим часом плануємо знайти шляхи вирішення і цієї проблеми.

Ми були з офіційним візитом у Фінляндії (до речі підписали меморандум про співпрацю) у такому ж містечку, як Бориспіль, яке також має аеропорт, та знаходиться за 16 км від Хельсінкі. Там були аналогічні проблеми: шуми, каналізація. Містяни піднімали це питання на рівні уряду. Їм вдалося домовитися, і проблема була вирішена. Ми також будемо вирішувати власні проблеми і вважаємо, що у нас все ще попереду.

- Наостанок щодо питань безпеки, а саме програми «Безпечне місто»… Яка ситуація з забезпеченням камерами відеонагляду?

- Ми співпрацювали з поліцією, тож в Борисполі впроваджено програму «Безпечне місто», тобто місто в повній мірі забезпечено камерами відеоспостереження. Всі головні та другорядні вулиці облаштовані камерами, які мають функцію розпізнавання номерів авто і обличчя. Окрім того, частково покриті старостинські округи нашої громади.

Усе це дає змогу правоохоронцям попереджувати правопорушення та оперативно реагувати на них, тобто забезпечує безпеку мешканців нашої громади.