Компанії, що внесли заставу за Пашинського, заборгували Міноборони 364 млн грн, - експерт

Сергій Пашинський

Однак знайшли вільні кошти і внесли 272 млн грн застави за екснардепа, якого звинувачують у крадіжці 97 тисяч тон палива для ЗСУ на суму майже 1 млрд₴ Як пише політичний експерт Олексій Курпас, про це стало відомо від джерел у правоохоронних органах.

«Компанії самі заборгували Міноборони 364 млн₴ Принаймні МО подало проти них позови, що зараз розглядаються у суді. Так, ТОВ «Українська бронетехніка» фігурує у шести позовах міністерства, сума яких становить понад 123 млн₴ ТОВ «Термал Віжн Текнолоджис» згадується в одному позові на 240 млн₴ Всього 364 млн₴ За «дивним збігом» обидві ці компанії, що внесли заставу, входять до Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI), яку очолює Пашинський», — зазначає експерт.

Водночас, як кажуть джерела, сума претензій Міноборони до компаній, пов’язаних із Пашинським, може бути значно вищою, якщо враховувати справи з матеріалів, що містять державну таємницю.

Експерт пише, що контракти з цими постачальниками Міноборони підписувало після 100% передоплати. Але, як свідчать судові позови, вони не були виконані. Тож тепер держава намагається повернути гроші через суд.

Також днями голова Держаудитслужби Алла Басалаєва заявила, що контрагенти Міноборони, з якими було підписано договори на постачання озброєння, заборгували державі майже 5 млрд₴

«Для держави і фронту коштів нема? Чи не краще було б ці гроші направити на потреби ЗСУ, яким дуже потрібна нова техніка? Натомість оборонні компанії вносять велику заставу за людину, яку фактично звинувачують у крадіжці палива на мільярд гривень. Це не що інше як підрив обороноздатності країни в угоду політичним інтересам та бізнес-схемам певної особи», — пише Курпас.

Нагадаймо, 26 лютого Вищий антикорупційний суд заарештував Пашинського, якого підозрюють у змові з іншими особами задля викрадення так званих «нафтопродуктів Курченка». ВАКС відправив екснардепа під варту з альтернативою застави у 272,52 млн₴ Але згодом члени Національної асоціації підприємств оборонної промисловості внесли за Пашинського повну заставу. За інформацією ЗМІ, ТОВ «Українська бронетехніка» сплатила 62,5 млн грн, ТОВ «Термал Віжн Текнолоджис» – 40 млн.

Водночас ЗМІ поширили записи розмов екснардепа з найближчим оточенням, з яких випливає, що він фактично закуповував озброєння для армії за вдвічі завищеною ціною.