Про розкрадання лісового господарства у Кутівській філії ДПСліси України директором Юрієм Соймою

Злочинні пригоди сім’ї «горе лісівників» Соймів продовжуються, так як погоджені, повністю підтримуються та лобіюються сьогоднішнім керівником ДСГП «Ліси України» Болоховцем Ю.В..

  Так, теперішній директор філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» Сойма Юрій Юрійович – син колишнього директора ДП «Великобичківське ЛМГ» Сойми Юрія Михайловича, що став знаменитим через свою жадібність та ненажерливість, щодо якого правоохоронними органами Закарпатської області проводиться досудове розслідування по майже 10-ти кримінальних провадженнях, обіймаючи раніше посаду директора ДП «Хустське ЛМГ» довів вказане господарство до повного занепаду та майже стану банкрутства. Лише завдяки підтримки Болоховця Ю.В. а також за сприяння керівника кадрового підрозділу ДАЛРУ Святецької А.В., що є однокурсницею та подружкою кадровика ДП «Великобичківське ЛМГ» Сідей М.В., молодший Сойма утримувався в кріслі. Уявіть собі, що на той час керівник Закарпатського обласного управління лісового господарства за підтримки голови ДАЛРУ Болоховця Ю.В. на прохання директора Великобичківського лісомисливського господарства Сойми Ю.М., дав незаконну вказівку окремим керівникам лісомисливських господарств області надати фінансову поворотну допомогу ДП «Хустське ЛМГ», директором якого являвся Сойма Ю.Ю., в сумі 2 600 000 грн. Зокрема, ДП «Великобичківське ЛМГ» спрямувало 800 000 грн., ДП «Рахівське ЛДГ» - 300 000 грн., ДП «Брустурянське ЛМГ» - 500 000 грн., ДП «Берегівське ЛМГ» - 500 000 грн. та інші 500 000 грн..

До часу реформування лісового господарства вказана фінансова допомога була кредиторською заборгованістю, що перейшла до правонаступника Хустської філії ДП «Ліси України», не повернута тим підприємствам, які її надавали і в подальшому значиться як негатив у роботі вказаних державних підприємств.

Все це свідчить про низький професіоналізм, безвідповідальність та провальні організаторські здібності в роботі Сойми Ю.Ю..

 Замість того, щоб погнати такого горе керівника як Сойма Ю.Ю. віником з лісової галузі і забути про нього як про «страшний сон», керівник ДСГП «Ліси України» Болоховець Ю.В., мабуть боргуючи його батькові Сойма Ю.М. за недовиконані обіцянки перед ним, сприяє молодшому Соймі Юрію зайняти посаду директора філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України», відправивши його «від гріха подальше», та задовольнивши вимоги громадськості Рахівщини, яка не могла і вже не хотіла терпіти безчинства сімейства Соймів у цьому регіоні.

 Однак молодший Сойма Ю.Ю., перебуваючи під повним впливом свого батька-корупціонера Сойма Ю.М. заступивши на роботу в філію «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» переніс туди і весь негатив, схеми та методи роботи свого батька. Так, 11.10.2023 року директор Кутської філії Сойма Ю.Ю. в смт. Яблунів Івано-Франківської області укладає договір купівлі-продажу № 91 із Оринецьким Богданом Омельяновичем на придбання господарської цифрової, офісної та комп’ютерної техніки, орієнтовною вартістю 300 000 гривень.

Цікавим є те, що Оринецький О.О. являється підприємцем із селища Великий Бичків, Рахівського району Закарпатської області і раніше допомагав його батькові Соймі Ю.М. в деяких схемах-оборудках.

Того ж дня, 11.10.2023 року Сойма Юрій Юрійович, будучи директором Кутської філії в смт. Яблунів Івано-Франківської області уклав з підприємцем Оринецьким Омельяном Омельяновичем договір №92 про надання послуг Кутському лісовому господарству по технічній підтримці, обслуговуванню програмного забезпечення програми електронного документообігу «Мегаполіс» на веб-вузлах онлайн сервісу. Вартість послуг становить 49500 гривень.

Окрім цього, знову, того ж дня 11.10.2023 року Сойма Ю.Ю. в м. Ужгород укладає договір поставки № 40/95 з ФОП Тандич М.М. про поставку запасних частин для автомобільної техніки на суму 200 000 гривень. Пізніше Сойма Ю.Ю. знову декілька разів укладає угоди з сім’єю Оринецьких, де значаться суми 49 500 грн. та 100 000 грн..

 Від окремих працівників філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» стало відомо, що директор філії Сойма Юрій Юрійович, використовуючи своє посадове становище розкрадає грошові кошти філії та матеріальні цінності, оплачуючи різні сумнівні оборудки, в тім числі закуповуючи запасні частини та паливно-мастильні матеріали для автомобільної та спеціальної техніки, яка у господарській діяльності не використовувалася.

 Як приклад: 22.02.2024 року помічник лісничого Косівського лісництва філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» Пліхтяк Петро Петрович, який є учасником бойових дій на Сході України у війні з росією, письмово звернувся до керівника департаменту внутрішньої безпеки ДП «Ліси України», де вказав на те, що директор філії Сойма Юрій Юрійович неправомірно списує паливо та матеріальні цінності, закуповує запчастини за завищеними цінами а також в 4-му кварталі 2023 року здійснив незаконні витрати в сумі біля 400 000 гривень на екскаватор, біля 200 000 гривень на автомобіль УРАЛ та 70 тисяч гривень на автомобіль НИВА, які в господарській діяльності філії задіяні не були і майже ніяких робіт не виконували. Окрім цього Сойма Юрій витрачає великі суми на відрядження, зокрема за грудень 2023 року, в сумі 40 тисяч гривень. При цьому Сойма Ю.Ю. діючи в порушення законодавства про оплату праці, не сплачує 20% до посадового окладу учасникам бойових дій, що передбачено колективним договором. Пліхтяк П.П. також вказав, що директор Сойма Ю.Ю. своїми діями свідомо доводить підприємство до знищення на всіх рівнях та створює соціальну напругу в районі.

Низький професіоналізм, безвідповідальність та провальні організаторські здібності в роботі директора філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» Сойми Ю.Ю. є супутниками в його роботі і ніколи не полишали і не полишають його. Так, оскільки вищевказаний горе директор Сойма Юрій не вжив заходів щодо отримання відповідних дозвільних документів на рубки, в гірських населених пунктах, що не є газифікованими, збільшився ріст незаконних самовільних рубок. Місцеве населення борючись за виживання в суворих гірських умовах вдалося до заготівлі дров, без відповідних дозвільних документів, оскільки отримання таких за керівництва Сойми Ю.Ю. стало неможливим. Стало відомо, що ще літом 2023 року були заплановані рубки , зокрема й санітарно - вибіркові, але Сойма Юрій не надіслав відповідні документи до міндовкілля для отримання лімітів, в зв’язку з чим відпуск дров став неможливим і населення залишилося без дров. Така ситуація склалася вперше за всю історію існування Кутського лісового господарства.

Як наслідок лише на тьрох майстерських дільницях, а саме: №1, №3 та №4, виявлено самовільні рубки 404-дерев, ліквідною кубомасою 436,98 м3, внаслідок чого державі заподіяно збитків на загальну суму 48 043 700,6 гривень.

Директор Сойма Ю.Ю. всіма можливими методами намагається приховати виявлені порушення, щоб не було негативу перед центральним офісом під керівництвом лояльного до нього Болоховця Ю.В., однак в цьому йому не «фартує», так як самі працівники філії які були задіяні у ревізіях майстерських дільниць здійснювали фото та відео фіксацію всіх виявлених порушень і не піддалися на тиск директора Сойми Юрія, щоб приховати їх.

За підрахунками лісівників Кутської філії, реальні збитки можуть сягати біля 500 млн. гривень.

Розуміючи, що виявлені численні порушення, як наслідок його нікчемної діяльності можуть стати частиною оголоски, викликати негатив керівництва до нього, та спричинити суспільний резонанс, директор філії Сойма Ю.Ю. направив до Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області звернення №31/21.13-2024 від 15.02.2024 року про виявлення незаконної рубки 220-ти дерев, кубомасою 173,01 м3, на суму 23 750 340 гривень та звернення №35/21.13-2024 від 21.02.2024 року про виявлення незаконної рубки 184-х дерев, ліквідною кубомасою 263.97 м3, на суму 24 293 360,6 гривень. Розуміємо, винних знайдуть і притягнуть до відповідальності, і ними будуть саме ті громадяни, які безвідповідальністю, безграмотністю та нахабністю Сойми Ю.Ю. були поставлені в такі умови, за яких вони як крайній захід, для збереження свого життя та здоров’я, були змушені вчинити дані правопорушення.

Як бачимо в черговий раз низький професіоналізм, безвідповідальність та нікчемні організаторські здібності в роботі директора філії «Кутське лісове господарство» ДСГП «Ліси України» Сойми Ю.Ю. призводять до фінансового занепаду чергового лісового господарства, від його дій потерпають не тільки працівники філії, середня заробітні плата яких становить 8 000 гривень а й місцеве населення, серед якого вже назріває революційна ситуація, тобто момент коли верхи не можуть керувати як треба а низи вже не хочуть терпіти цього. Як приклад бачимо багато нових постів у соціальних мережах, зокрема в ФБ на сторінці «Відкритий ліс» від 21.02.2024 року під назвою: «Вони доводять мене до самоспалення цією несправедливістю».

Однак директор Сойма Ю.Ю. почуває себе досить впевнено та поводиться безкарно, так як відчуває прихильність та лояльність до себе керівника ДСГП «Ліси України» Болоховця Ю.В., боржника його батька Сойми Ю.М., отримуючи при цьому заробітну плату в сумі понад 100 000 гривень щомісяця, що є явно не відповідною до його професійного внеску.

Все це твориться в реальному часі, під час кривавої війни з росією, з примхи керівників ДСГП «Ліси України», руками непрофесійних, безвідповідальних та нікчемних керівників, якими є директор філії Сойма Ю.Ю. та його батько Сойма Ю.М., який надалі намагається будь-яким шляхом повернутися до «лісового» корита. Допускаємо, що його мета є можливою, так як Болоховець Ю.В. добре фінансувався Соймою старшим а також був на його утриманні після російського вторгнення на територію України, так як втік з Києва, переховувався із своєю свитою на полонині «Апецька», де тривалий період проживав у його власному відпочинковому комплексі. Однак на все є свій кінець і ми у це віримо.

Хоча допускаємо, що «великі лобі» в особі голови Рахівського районного суду Ємчук Віктора, народного депутата України Петьовки Василя, ексголови Закарпатської обласної адміністрації та обласної ради Петрова Олексія та безпосереднього керівника ДП «Ліси України» Болоховця Юрія, й надалі підтримують, узгоджують та «дахують» меркантильні інтереси, що є предметом вирішення кримінального кодексу України, вчинені директором Кутської філії ДП«Ліси України» Сойма Ю.Ю. та його батьком Сойма Ю.М..