Євросоюз запускає програму для залучення інвестицій в Україну на 1,4 мільярда євро

фон,дер,урсула,ляєн

Європейський Союз разом із партнерськими європейськими банками створює фінансову програму на 1,4 млрд євро для приваблення в Україну зовнішніх капітальних інвестицій.

Про це на Конференції з відновлення України у Берліні повідомила президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

"Ми підписуємо першу угоду вартістю у 1,4 млрд євро з нашими банками-партнерами, щоб привабити інвестиції в Україну з нашого приватного сектору. Ми також розпочнемо цілеспрямовану підтримку для капітальних інвестицій в Україну. Таким чином ми, ЄС, допоможемо їм (інвесторам) усунути деякі ризики, що асоційовані із капітальними інвестиціями", – зазначила вона.

За її словами, це має покращити доступ до фінансування українського бізнесу, особливо у вимірі інвестицій у малі та середні підприємства, а також у "стартапи", які можуть допомогти модернізувати економіку України. Зокрема, йдеться про такі сфери як IT та цифровізація, поновлювальна енергетика та виробництво критичних сировинних матеріалів.

Читайте також: Україна отримає від ЄС 1,9 мільярда євро фінансової підтримки до кінця червня

"Ми розпочнемо із пілотних проєктів для вирішення найбільш нагальних потреб, ці проєкти можуть бути з часом розширені. Я знаю, що бізнес-спільнота хотіла б збільшити свої внески. Разом, ми можемо мобілізувати фінансову міць для того, щоб допомогти Україні чинити спротив (агресії, – ред.) та відновлюватися", – підкреслила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Український фонд обсягом 50 млрд євро, що був створений в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, підкріплений ґрунтовним планом реформ та інвестицій, що був представлений урядом України, і цей план вже реалізується. У межах Українського фонду Україна вже отримала від ЄС 6 мільярдів євро.

Як повідомлялося, минулого тижня Верховна Рада ратифікувала угоду з Європейським Союзом, необхідну для отримання 50 млрд євро в межах Ukraine Facility.

План України для програми Ukraine Facility

У березні Кабінет міністрів ухвалив план для отримання фінансової допомоги від ЄС у межах програми Ukraine Facility.

План для Ukraine Facility включає 151 індикатор за 69 напрямками реформ, виконання яких заплановане на період до 2027 року. Він розроблявся спільно з ключовими міжнародними партнерами України. З огляду на це, передбачені Планом індикатори частково відповідають вже наявним міжнародним зобов’язанням України в межах інших угод, пояснили у Мінекономіки.

За виконання індикаторів Плану для Ukraine Facility у 2024 році Україна має отримати 16 млрд євро, у 2025 році – 12,5 млрд євро, у 2026 році – 7,25 млрд євро, 1,2 млрд євро у 2027 році, а також 1,32 млрд євро у січні 2028 року за виконання індикаторів 4 кв. 2027 року.

Автор: Юлiя Далецька