Російські виші можуть заборонити найпопулярнішу в світі програму для інженерів. Вона була найбільшим постачальником

компьютер,ноутбук,робота,інтернет,кар’єра

У Росії коледжам та вузам можуть заборонити використовувати іноземний софт під час навчання на будівельних спеціальностях.

Таку пропозицію надала російська асоціація "Национальное объединение организаций в сфере технологий информационного моделирования", передає The Moscow Times.

Якщо ініціатива буде схвалена, обмеження торкнеться зокрема продукту найбільшого вендора будівельного програмного забезпечення в Росії – американської компанії Autodesk.

Експерти галузі повідомили, що в Москві більшість установ вже перейшли на російське ПЗ, однак у регіонах студентів часто навчають професії на західних продуктах. Частка російського інженерного софту в освітніх установах становила 10-15% до 2022 року, але після виходу з російського ринку західних компаній цей показник досяг 80%.

Однак у Росії є аналоги далеко не всіх іноземних програм або їх рівень недостатній для вирішення певних завдань.

Найбільшим іноземним постачальником будівельного софту в Росії була американська компанія Autodesk. Однак у 2022 році, після повномасштабного вторгнення російської армії до України, вона оголосила про вихід із РФ.

2023 року Autodesk ліквідувала свою юрособу в Росії, а в березні 2024 року – заборонила використовувати свої рішення. У липні компанія почала відключати від хмарного сервісу BIM 360 девелоперів, які використовували продукти через треті країни, через що ті втратили напрацювання, що зберігаються в "хмарі".

Автор: Галина Ялівець