СБУ знайшла схему розкрадання коштів на постачанні FPV-дронів для ЗСУ. ФОТО

Директор фірми виготовляв неякісні FPV-дрони та привласнив кошти

Служба безпеки та Національна поліція викрили схему розкрадання бюджетних коштів шляхом постачання неякісних FPV-дронів для Сил оборони.

Організатором схеми правоохоронці називають директора приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем, повідомляє пресцентр СБУ та пресслужба Офісу генпрокурора.

Йому оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі). Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

За даними слідства, у січні 2024 року очолюване ним підприємство стало переможцем оголошеного Нетішинською міською радою тендеру на закупівлю FPV-дронів для забезпечення Сил оборони. Упродовж січня-квітня 2024 року сторони уклали низку договорів на закупівлю 1 тисячі FPV-дронів загальною вартістю понад 16,4 млн₴

"Підозрюваний вирішив підзаробити і значно "здешевив" виробництво. Замість передбачених тендерною та технічною документацією відеокамер та відеопередавачів, на дрони встановлювались прилади нижчої якості та майже у два рази дешевші. Таким чином підозрюваний привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів", – зазначають в Офісі генпрокурора.

Читайте також: Керівники держпідприємства розікрали 12 мільйонів на закупівлі захисту для танків і втекли за кордон, – НАБУ

В СБУ уточнили, що "накрутка" на кожному безпілотнику становила від 4 тис. до 7,5 тис. грн, залежно від його виду. Однак після проведення аудиту та спеціальної експертизи на відповідність технічним вимогам товару правоохоронці отримали підтвердження злочинної діяльності підприємця.

Директор фірми на Хмельниччині виготовляв неякісні FPV-дрони та привласнив кошти
Директор фірми на Хмельниччині виготовляв неякісні FPV-дрони та привласнив кошти

Автор: Михайло Орлюк