У виробника російських військових кораблів для Путіна знайшли "величезну фінансову діру"

кузнецов

Об’ єднана суднобудівна корпорація (ОСК), яка розробляє і будує більшість російських військових кораблів, – одна з найменш ефективних держкомпаній у Росії.

Про це голова ВТБ Андрій Костін, нещодавно обраний головою ради директорів ОСК, розповів в інтерв’ю місцевому інформагентству РБК.

"Проблем вистачає: і корпоративне управління, і величезна фінансова дірка, і глибоке технологічне відставання. Особливо у зоні цивільного суднобудування", – сказав голова ВТБ, в управління якого Путін передав ОСК у серпні 2023 року.

За словами Костіна, практично всі контракти ОСК із замовниками збиткові, а вся галузь суднобудування постійно "на підсосі у держави".

Він додав, що Об’єднана суднобудівна корпорація не має єдиної достовірної фінансової звітності, і треба брати кожне підприємство і судно у процесі виробництва та аналізувати ефективність цієї діяльності. Наразі ВТБ у своїх оцінках орієнтується на думку основних замовників – Міноборони, "Росатому" тощо, але банку дали півроку для проведення аналізу фінансової діяльності ОСК.

"Сьогодні компанія має величезні фінансові проблеми, а це означає, що управління не було ефективним. Така ситуація, на жаль, не лише у цій галузі. Ми надто багато покладалися на іноземних виробників, допоки не було санкцій, а самі багато компетенцій не розвивали. А зараз у нас серйозні проблеми", – розповів Костін.

Читайте також: Росія почала розбирати власні криголами на запчастини через санкції

Як приклад, він навів двигуни, яких у Росії немає ані для авіації, ані для суднобудування.

"Наш підхід, який отримав підтримку президента, взяти відповідальність за всю цю галузь, але держава має капіталізувати компанію, закривши старі дірки", – сказав Костін.

За його оцінками, в ОСК і суднобудівну галузь загалом необхідно вкласти від 0,5 трлн до 1 трлн рублів за п’ять-сім років.

Владімір Путін ще рік тому, у серпні 2022 року, критикував тодішнього голову ОСК Олексія Рахманова, який керував корпорацією з червня 2014 року, за збиткові контракти.

За підсумками 2022 року виторг ОСК впав на 8,7% – до 350 млрд рублів. Через те, що частина замовлень була перенесена, а частина суден була передана із запізненням на тлі зриву постачання комплектуючих, компанія отримала близько 20 млрд руб. збитків.