Норвегія, Хорватія та Іспанія виділять Україні 25 мільйонів євро на гуманітарне розмінування

розмінування

Хорватія виділить 5 млн євро на потреби гуманітарного розмінування в Україні. Ще 1,5 млн євро на ці ж потреби пообіцяв виділити уряд Іспанії. Уряд Норвегії виділить на це додатково 200 млн норвезьких крон (близько $18,5 млн за поточним курсом).

Про це стало відомо під час проведення Міжнародної донорської конференції щодо гуманітарного розмінування в Україні, яка відбувається у Хорватії.

На цей захід зібрались представники понад 40 іноземних держав – міністри оборони, закордонних справ, посли та керівники іноземних організацій.

"Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович заявив, що вже завтра уряд цієї країни ухвалить надання Україні допомоги у гуманітарному розмінуванні в розмірі 5 млн євро. Також міністр закордонних справ Іспанії з питань Європейського Союзу та співробітництва повідомив, що Іспанія виділить 1,5 млн євро на підтримку гуманітарного розмінування в Україні", – повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Із 2015 року Норвегія надала допомогу 15 млн євро через неурядові організації. Сьогодні ми збільшуємо свій внесок ще на 200 млн крон додаткової допомоги на розмінування", – заявив держсекретар МЗС Норвегії Ейвінд Вад Петерссон.

Він також закликав дотримуватись Конвенції про заборону протипіхотних мін, прийняту 25 років тому, висловивши сподівання, що до неї приєднається і Хорватія.

У повідомленні на сайті уряду Норвегії вказується, що широке застосування мін та касетних боєприпасів в Україні зробило її сьогодні найзамінованішою країною у світі, у зв’язку з чим Норвегія більш ніж подвоїть свою підтримку зусиль знешкодження мін, встановлених в Україні з початку жорстокої агресивної війни Росії, передає Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що близько 30% території України зараз усіяно мінами та боєприпасами, що не розірвалися, і розмінування життєво важливе для того, щоб українські фермери могли вирощувати врожай.

Уточнюється, що Норвегія раніше надала 164 млн норвезьких крон на діяльність з розмінування з того часу, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України у лютому 2022 року. Додатково виділені кошти в рамках Нансенівської програми підтримки України будуть направлені через існуючі організації з розмінування, включаючи "Допомога норвезького народу", HALO Trust та систему ООН.

Норвегія нагадує, що вже надала Україні понад 4,5 млрд норвезьких крон у вигляді гуманітарної допомоги та допомоги біженцям у сусідніх країнах.

Згідно з проведеним дослідженням Світового банку, уряду України, Єврокомісії та ООН витрати на гуманітарне розмінування через рік після початку повномасштабного вторгнення РФ оцінювалися у більш ніж 34 млрд євро з 383 млрд євро загальних витрат на реконструкцію та відновлення. При цьому повний ступінь забруднення залишається неясним через бойові дії, що тривають, і окупацію території.

Автор: Галина Ялівець