Зеленський заявив про ризики зниження рівня міжнародної підтримки України

зеленський

Президент Володимир Зеленський бачить ризики зниження рівня міжнародної підтримки України на тлі війни в Ізраїлі та зміни керівництва у низці країн Європи.

Про це голова держави заявив на пресконференції в Брюсселі після переговорів із прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо, передає Інтерфакс-Україна.

Водночас він наголосив, що зниження підтримки створює ризики не тільки для України.

"Тому що якщо не допомагати Україні, не закінчиться війна, в нас не буде сили, Росія повернеться для того, щоб знищити всю Україну й піти далі. А далі будуть уже країни Євросоюзу і НАТО", – сказав Зеленський.

"Я думаю, що те, що відбувається у світі, не випадково. Сьогодні вони зацікавлені в тому, щоб допомога Україні зменшувалася, і йдуть на різні речі, навіть на трагічні речі, навіть на інших континентах, в інших частинах світу для того, щоб була зменшена увага до України, допомога для України", – наголосив президент.

Він зауважив, що після атаки терористів ХАМАС Ізраїль має повне право на захист.

"Після цієї терористичної атаки Ізраїль мав повне право на захист і на антитерористичні дії. Я просто хочу вам сказати, що потрібно, щоб світ не допустив повномасштабної війни. Це може бути початком великої війни, великої трагедії", – сказав Зеленський.

Читайте також: Білий дім може об’єднати допомогу для Україні та Ізраїлю, – WSJ

За його словами, "світ перебуває в ситуації, коли на будь-якому континенті може розгорітися світова війна. І тому моя оцінка сьогоднішньої ситуації, що лідери можуть іще завдяки не зброї, а політиці зупинити ймовірну глобальну війну".

"Найдешевший варіант для всіх – зупинити Росію в нас, закінчити війну в нас, вивести їх із нашої території. Тоді, я впевнений, не буде великої війни як у Європі, так і в усьому світі", – наголосив Зеленський.

Він додав, що у відповідь на його запитання про можливе скорочення допомоги "під час періоду викликів у Сполучених Штатах, коли наближаються вибори, партнери сказали "ні".

"Хто, власне, знає, як це відбуватиметься? Ніхто не знає, на мою думку. Ми розраховуємо на наші прямі, потужні відносини і зі Сполученими Штатами, і з президентом Байденом, ми розраховуємо на двопартійну підтримку, ми, безумовно, розраховуємо на наших друзів у Європейському Союзі", – зазначив Зеленський.

Як повідомялося, у серпні президент США Джо Байден запросив додаткову допомогу для України в розмірі $24 млрд, викликавши опір з боку багатьох республіканців. У підсумку 30 вересня у США до закону, який передбачає фінансування роботи уряду на 45 днів, не увійшло положення про виділення коштів на допомогу Україні на $6 млрд. Це питання було пріоритетним для демократів і викликало жваві дискусії, продемонструвавши розбіжності між представниками обох партій.

Автор: Михайло Орлюк