Держаудитслужба запропонувала Міноборони вирішити проблему з прибутками підприємств ВПК

дасу

Державна аудиторська служба підтримала повернення прибутку у склад ціни, відповідні пропозиції надіслано до Міністерства оборони.

Про це повідомляє пресслужба ДАСУ.

"Державна аудиторська служба України, як один із виконавців доручення Кабінету міністрів, підготувала свої пропозиції з врегулювання ситуації у сфері закупівель в оборонній сфері. Також служба готова у подальшому долучитися до розробки проєкту урядового рішення чи відповідного законопроєкту", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для "підтримки обороноздатності держави у період дії воєнного стану в Україні, Держаудитслужба підтримує та вважає за доцільне повернення умови розрахунку ціни з урахуванням прибутку, як це було до 24 лютого 2022 року".

Також Держаудитслужба, зважаючи на воєнний стан, пропонує передбачити спрямування вищезгаданого прибутку саме на розвиток військово-промислового комплексу: інновацію, модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо.

Водночас у ДАСУ наголошують, що не формують політику, а є правозастосовним органом. Її рішення ґрунтуються на основі юридичних фактів і конкретних правових норм, а її дії не передбачають застосування чи незастосування норм права на власне переконання.

Читайте також: Підприємці вимагають від уряду вирішити проблему законності прибутків, отриманих учасниками оборонних замовлень

Як повідомлялося, раніше держпідпримство КБ "Луч" та низка інших постачальників Міноборони зверталися до Кабінету міністрів та вищого політичного керівництва країни через дії та висновки Державної аудиторської служби України, яка трактувала закладений у контракти прибуток компаній як збитки державного бюджету.

Своєю чергою голова Державної аудиторської служби Алла Басалаєва зазначала, що Кабмін у липні прийняв зміни до своєї постанови, дозволивши компаніям, що укладають контракти з Міноборони, включати прибуток у ціну. Водночас вона уточнила, що прибуток можна включати до контрактів з Міноборони лише починаючи з липня 2023 року, коли Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову.

Автор: Юлiя Недашківська