В Україні запровадять нові вимоги до фруктових джемів, мармеладу та желе

желе

Міністерство аграрної політики та продовольства підготувало проєкт наказу щодо запровадження нових правил до якості та маркування джемів, желе та мармеладу.

Його оприлюднили для обговорення на сайті міністерства.

Відповідний проєкт наказу "Про затвердження Вимог до фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре" спрямований на гармонізацію європейського та українського законодавства.

"Проєкт наказу пропонує затвердити вимоги щодо термінології, якісних характеристик, маркування, етикетування фруктових джемів, желе, мармеладів та підсолодженого каштанового пюре з метою забезпечення безперешкодного функціонування ринку і створення умов для інформування споживачів про властивості цих продуктів, зокрема шляхом їх маркування", – йдеться в повідомленні.

Метою наказу також є реалізація права споживачів харчових продуктів на отримання достовірної інформації про наявні в обігу фруктові джеми, желе, мармелади та підсолоджене каштанове пюре.

Очікується, що реалізація наказу позитивно вплине на ринкове середовище, забезпечить внутрішній ринок якісною продукцією, посилить експортний потенціал вітчизняних виробників та захистить ринок від недобросовісної конкуренції.

Також зазначається, що з його ухваленням будуть законодавчо врегульовані відносини між суб’єктами господарювання, які здійснюють свою діяльність на ринку фруктових джемів, желе, мармеладів, підсолодженого каштанового пюре та контролюючими органами, регламентовано їх права та обов’язки.

Передбачений проєктом наказу механізм затяжного перехідного періоду дозволить мінімізувати фінансові ризики, пов’язані з оновленням маркування споживчої упаковки.

Пропозиції та зауваження просять надсилати до 11 лютого на e-mail: [email protected].

Автор: Юлiя Недашківська