ДТЕК Ахметова збудує потужну систему накопичення електроенергії. Але у Польщі

дтек

Енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова через свою дочірню європейську компанію DRI уклав угоду з польською компанією Columbus Energy щодо будівництва системи накопичення енергії у Польщі.

Відповідну зобов’язуючу угоду укладено 27 березня, повідомляється на сайті ДТЕК.

DRI купує у Columbus Energ акції спеціальної проєктної компанії, яка має право на будівництво систем зберігання електроенергії потужністю 133 МВт на півдні Польщі за умови отримання дозволів. У 2022 році проєктна компанія отримала підтримку польського ринку потужності з 2027 року на 17 років.

"DRI планує фіналізувати угоду з Columbus Energy протягом найближчих місяців і розпочати будівництво на майданчику в 4 кварталі 2024 року, щоб завершити будівництво і ввести об’єкт в експлуатацію на початку 2026 року", – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Російські удари пошкодили всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС

Як повідомлялося, у 2021 році ДТЕК запустив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії на майданчику Запорізької ТЕС у Енергодарі, але її потужність становила лише 1МВт, а ємність – 2,25 МВт на годину. Нині Енергодар окуповано.

У ДТЕК наголошували, що це буде перша в Україні СНЕ промислового масштабу, яка стане пілотним проектом для напрацювання оптимальних моделей роботи на різних сегментах енергетичного ринку країни.

Дочірня компанія ДТЕК також будує вітроелектростанцію Ruginoasa потужністю 60 МВт і сонячну електростанцію Glodeni потужністю 53 МВт у Румунії.

Автор: Михайло Орлюк