Україна експортує всі залишки зерна до кінця травня,

зерно,українське,зернові

Україна до кінця травня зможе експортувати всі залишки зерна врожаю 2023 року, що призведе до підвищення цін на нього як на внутрішньому, так і на світовому ринку.

Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов на конференції Black Sea Grain у Києві 18 квітня, передає Інтерфакс-Україна

"Наш прогноз, що ціна трохи збільшиться. Ми побачимо зараз на кінець сезону, що ціна трохи піде вгору, тому що Україна на кінець травня вже зможе експортувати майже всі свої залишки. Червень у нас пройде майже без нічого. Ціна у світі піде трохи вгору. У Європі врожайність буде меншою. Ціни будуть трохи кращими для наших сільгоспвиробників", – сказав Горбачов.

Горбачов також висловив сподівання, що логістична складова, зокрема робота портів "Великої Одеси", буде кращою. Це надасть змогу українським аграріям у 2025 році зосередитися не лише на прибуткових культурах, які в поточному сезоні для них невигідні, а нарощуватимуть виробництво в усіх секторах АПК.

Серед складнощів, з якими зіткнуться компанії-експортери в сезоні-2024, президент УЗА назвав прогнозований союз Франції та Польщі, що противитимуться доступу українського зерна на європейський ринок.

На думку Горбачова, ці дві держави лобіюватимуть запровадження законодавчих і санітарних обмежень, які заважатимуть українському бізнесу.

Водночас Горбачов висловив упевненість, що це спонукатиме український аграрний бізнес шукати нові ринки збуту.

"Логічно, що ми їх знайдемо. Чи буде це Африка, чи будуть додаткові обсяги в Азію, але все одно все зерно продамо. Десь знову буде конкуренція, десь доведеться в чомусь поступитися або щось добудувати. Ми наступного року будемо ще сильнішими, тому що нам це необхідно", – резюмував президент УЗА і запевнив у високій адаптивності українського аграрного бізнесу.

Раніше повідомлялося, що, за попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур в Україні складе близько 74 млн тонн. У тому числі українські аграрії зберуть близько 52,4 млн тонн урожаю зернових та 21,7 млн тонн олійних культур.

Це на 8 млн тонн менше, ніж у 2023 році, коли зібрали близько 82 млн тонн, з яких зернових понад 60 млн тонн, олійних – близько 22 млн тонн.

Автор: Галина Ялівець