Сутички у «Царському селі»: люди екснардепа Олександра Дубового захоплюють храм у центрі Києва?

Читать на русском Read in English

Сутички у «Царському селі»: люди екснардепа Олександра Дубового захоплюють храм у центрі Києва?

Сутички у «Царському селі»: люди екснардепа Олександра Дубового захоплюють храм у центрі Києва?

На столичному Печерську люди з оточення ексдепутата Дубового зносять храмові будівлі та претендують на цінну ділянку: парафіяни заявляють про рейдерське захоплення

Місцевість на столичному Печерську, з видом на річку та по сусідству з монументом "Батьківщина-мати", не дарма в народі називають "Царським селом", адже ціна сотки землі тут стартує від 2,6 млн₴ Ще у 2006 році тут почали зводити баптистський храм "Миру, любові та єдності", але кілька років тому цінна ділянка стала "яблуком розбрату": парафіяни заявляють про силове захоплення. А група людей з орбіти екснардепа Дубового розпочала демонтаж храмових споруд.

Що ж відбувається з церковними володіннями у центрі Києва? І до чого тут одіозний колишній парламентарій Олександр Дубовой та ще один відомий політик – Олександр Турчинов?

Конфлікт за храмові землі триває сім років. Як розповів пастор церкви ЄХБ "Слово Життя" Володимир Кунець, церковне майно свідомо знищують молоді люди з орбіти Дубового, а правоохоронці їм не заважають.

"Тітушки Дубового вже захопили храм, тепер перелізли, щоб захоплювати каплицю, офіс тощо. Кажуть, що у них є документи. Усі документи липові. Зараз провадження у суді є. Суди затягують спеціально. Поліція Печерського району куплена Дубовим. Приїжджають по п’ять машин і зовсім нічого не роблять!», – стверджує він.

То що це за храм і чому на нього претендують люди Дубового?

Здебільшого релігійний об’єкт на вул. Мічуріна пов’язують із Олександром Турчиновим – відомим баптистом та політиком. У ЗМІ свого часу повідомляли, що він і на будівництво часто приїжджав, і служіння щонеділі відвідував.

Йдеться про християнський центр "Слово життя", який займався будівництвом храму "Миру, любові та єдності". Але за цим величезним будинком значно менш помітний церковний комплекс. Пастором тут і автором проєкту того ж храму є Володимир Якович Кунець.

2005 року, згідно з публікаціями у ЗМІ, Кунець отримав землю, де тепер і стоїть храм. Будівництво відбувалося на пожертвування парафіян. Звісно, суми на настільки масштабне зведення священного місця знадобилися щонайменше масштабні. Тому у ЗМІ писали, що саме такі впливові парафіяни, як Турчинов та його соратник – одіозний Олександр Дубовой – нібито сприяли будівництву астрономічними сумами.

Але навіть з огляду на таку космічну підтримку зведення храму потребувало додаткового фінансування. Тому Кунець, як основний куратор та автор проєкту, звернувся до Всеукраїнської спілки церков євангельських християн-баптистів. У рамках цієї угоди визначили таке:

  • Союз церков євангельських баптистів бере на себе завершення будівництва, включно із пошуком спонсорів;
  • Кунець передає на баланс Союзу храм "Миру, любові та єдності", залишаючись керівником будівництва, а по закінченню всього храм стане центром проведення служінь для всіх бажаючих протестантських релігійних організацій.

Але потім стався... розкол.

За словами Кунця, його партнер так і не сплатив борг перед підрядником у розмірі 1 млн₴ Також він не розплатився за роботи будівельників, а це ще 3 млн₴ А ось у Спілці звинуватили пастора у "безчинних діях, у приниженні служителів, у брехні та поширенні наклепу". Але закликали церкву виключити Володимира Яковича з організації.

У результаті у 2020 році місце Кунця зайняв якийсь Ільїн Петро Анатолійович, який раніше прямої участі в діяльності організації не брав.

Прихожани, які залишилися з Кунцем, не прийнявши таких змін, кажуть, що ніякого служіння Ільїн не провів. Більше того, разом із охоронцями він нібито заважав їм проводити кожне недільне служіння: то не впускаючи до церкви, то включаючи гучну музику.

"З огляду на сумнівну діяльність Ільїна як пастора церкви, це все виглядає швидше не боротьбою за саму організацію, а, об’єктивно, за дорогу землю", – зазначає журналістка.

То хто ж насправді розпорядник цієї землі?

Отже, величезну ділянку свого часу видали безпосередньо релігійній організації Кунця, але коли почали з’являтися перші сигнали про те, що його виключать із організації, пастор зареєстрував частину землі на свого сина, щоб не втратити церковний комплекс, який він роками будував до початку великого будівництва храму "Миру, любові та єдності”.

За даними реєстру нерухомості, ця ділянка фактично мала двох власників: релігійну організацію "Слово Життя", де документальним керівником тепер є той самий Ільїн, і Кунця Олександра Володимировича, тобто сина пастора. Але на частину Кунця було накладено арешт, внаслідок чого він втратив можливість розпоряджатися майном.

Судових справ у цьому конфлікті безліч, і тягнуться вони від початку боротьби: справа Кунця про поновлення на посаді директора організації, про визнання права власності на будматеріали, придбані за пожертвування парафіян Кунця, справа про виселення з території церковного комплексу.

Саме на засідання із виселення і прийшла команда "СтопКору".

Репортери сподівалися побачити на засіданні обидві сторони конфлікту, але Ільїна на засіданні не було, а Кунець розповів про нелегітимність обрання Ільїна.

"Це їхній статут. І тут у статуті вони пишуть: ціль – поширювати християнське вчення, ну як можуть невіруючі, банда поширювати? І вписали липових людей. Семеро людей вони вписали, і троє з них свідчили, що жодних зборів не було, що це все – мафія тощо. Ось дивіться: сім чоловік у їхньому статуті. Пишуть вони: Смілик Олег Олегович, а він – Олексій Олексійович, пишуть вони: Дунін Віктор Петрович, а він – Віктор Павлович", – обурюється пастор.

Намагаючись отримати позицію Ільїна за всіма звинуваченнями, журналісти звернулися до адвоката Івана Джуса, як до його представника, який взагалі не хотів спілкуватися з пресою. І єдиний аргумент, який вдалося почути від нього з усієї історії, це те, що Кунцю начебто не треба вірити, бо коли він викликав поліцію на територію церковного комплексу під час знесення будівель – поліція складала протокол про хибний виклик.

Але сам Кунець дещо інакше пояснює так звані "хибні виклики". За його словами, поліція Печерського району підіграє стороні рейдерів.

А якою є роль Олександра Дубового у всій цій історії?

Як з’ясували журналісти, у престижному районі столиці розташований будинок Дубового, який візуально швидше нагадує палац або резиденцію. Більше того, з появою цього маєтку у "Царському селі" активізувалися угоди з купівлі-продажу земель. Сім’я Дубових масово скуповувала ділянки, і станом на сьогоднішній день значна кількість угідь у цій місцевості належить саме їм. Представники суспільства навіть виходили на протести, адже, за їхніми словами, способи та інструменти, в які майно купувалося, були зовсім неправомірними.

Ось що писали журналісти з видання FakeOFF: "Для того, щоб отримати це місце та зручно його облаштувати наш герой дуже постарався. Згадавши методи, якими він користувався в юності, Дубовой фактично зжив зі світла 70-річну стару Катерину Козлову. Спочатку її розпочали залякувати його помічники, а потім взагалі, щоб вона зрозуміла серйозність їхніх намірів – підпалили її будинок. Бабусю схопив серцевий напад, а її спадкоємці втратили будь-який доступ до власної спадщини".

Далі журналісти згадують про захоплення іншої ділянки у "Царському селі". Власника землі хотіли визнати психічно хворим, щоб заволодіти його землею, але лікарі відмовилися лікувати здорову людину. А потім, за даними медіа, шляхом підроблених документів дорогоцінну землю переписали на дружину Дубового. Пізніше СБУ нібито визнала підпис власника фіктивним, але вже було пізно – дім дідуся знесли, як і спилили сад з деревами.

Ймовірно, пов’язує Ільїна та Дубового і особистість адвоката – Івана Джуса.

У 2018 році особа з ідентичним ПІБ, як у юриста – Іван Джус – отримала одну із земельних ділянок у "Царському селі". 2021 року приватизувала ще одну земельну ділянку у преміальній місцевості. А вже за рік на цю адресу зареєстрували компанію, де серед бенефіціарів – дружина Дубового, його дочка та сам адвокат.

"Якщо зараз подивитися на карту "Царського села" – величезна кількість об’єктів тут належить саме сімейству Дубових. Про це свідчать дані з реєстру нерухомого майна. Неможливо навіть уявити, які кошти пішли на закупівлю цих земель", – коментує журналіст.

Нещодавно на храмовій території знову розпочали демонтаж будівель церковного комплексу. Інтереси релігійної організації нібито представляла Анна – дочка Ільїна, яка замінила Кунця на посаді пастора. Тож журналісти поцікавилися у неї: звідки кошти на утримання охорони, демонтаж будівель та камери відеоспостереження? На що дівчина відповіла, що "може собі дозволити".

Варто зазначити, що у відкритих джерелах про Ільїну-молодшу інформації немає, а от парафіяни розповідають, що їй лише 22 роки, і вона – студентка Київського приватного університету "КРОК". Тому питання щодо походження коштів залишається відкритим.

При цьому 22-річна дівчина серед невідомих чоловіків, яких називала охороною, відповідала замість свого батька. А самого пана Ільїна у храмі не бачили навіть у неділю, коли мають проводити служіння. Адвокат пана Ільїна підтвердив репортерам, що служіння ніхто не проводить, бо це нібито Кунець заважає їхньому проведенню. Хоча не дуже зрозуміло, яким чином літній чоловік може чинити опір купі охорони і не пускати парафіян Ільїна.

Також медійники запитали адвоката про пана Дубового. На що Джус відповів, що такого не знає.

Зауважимо, що після виключення Кунця з організації там двічі змінювалися керівники. Спочатку це був Ільїн. Але у 2021 році чомусь керівником був призначений якийсь Свинаренко Андрій Максимович. Як виявилося, це теж людина, що тісно пов’язана з Дубовим. Він є учасником кількох компаній, де бенефіціарами були родичі екснардепа. Але потім Ільїна повернули на посаду керівника, а Свинаренко зник із радарів.

Журналісти намагалися отримати відповіді від самого Олександра Дубового, надіславши йому запит. Проте пошта повернула листа назад, адже за весь час підготовки матеріалу його ніхто так і не забрав. Тому журналісти вирішили особисто передати запит сумнозвісному меценату.

Проте біля будинку, який у ЗМІ пов’язують із Дубовим, охорона повідомила, що він тут не мешкає. У бізнес-центрі дружини Дубового невідомий чоловік сказав, що ми не зможемо зайти. А охорона запиту не передаватиме, бо об’єкт нібито здають в оренду.

stopcor.org