На Київщині на місці вбивства фотографа Макса Левіна встановили памʼятну табличку (ФОТО)

На Київщині на місці вбивства фотографа Макса Левіна встановили памʼятну табличку (ФОТО)

Колеги, близькі та друзі українського фотографа-документаліста Макса Левіна встановили меморіальну табличку на Київщині, де його вбили російські військові на початку повномасштабного вторгнення у березні 2022 року

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "hromadskе".

Пам’ятник встановили у лісі між Гутою Межигірською та Мощуном в Київській області 7 липня — у цей день Максу Левіну могло виповнитися 43 роки. На меморіальній табличці є QR-код, який відкриває сторінку біографії фотографа.

Тут — це останнє, що Макс бачив, що відчував, який ліс. Він, у принципі, не змінився, тільки тепліше стало. Є місця у нас на війні, де щільність загиблих така, що не помістяться всі таблички. Тож питання меморіалізації, мабуть, має держава регулювати. Але от ми зараз поставили таку тимчасову штуку. Якщо держава скаже, що не можна, тоді прибереться. А якщо буде — то буде місце памʼяті. Люди можуть приїхати, подивитись, прочитати

– розказує друг і колега загиблого фотографа Маркіян Лисейко.

Макс Левін та його друг, в минулому фотограф, військовий Олексій Чернишев загинули в лісі поблизу Мощуна та Гути Межигірської 13 березня 2022 року. Російські військові розстріляли Максима, а Олексія спалили. Їх вбивство наразі розслідується як воєнний злочин.

Що відомо про Макса Левіна?


Максим Левін народився 7 липня 1981 року в місті Боярка Київської області. Батько чотирьох синів. Закінчив Київський політехнічний інститут (спеціальність — інженер комп’ютерних систем).

Він працював як фотокореспондент, документальний фотограф та оператор багатьох українських і міжнародних видань, зокрема LB.ua, з агентствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, а у 2020-2022 роках він працював у hromadske.

Разом із колегою Маркіяном Лисейком у 2014 році заснував присвячений військовим проєкт AFTERILOVAISK (afterilovaisk.com) задля збереження та переосмислення значення подій серпня 2014 року військовими, їхніми родинами та громадянами України в цілому. Максим був одним із тих, кому вдалося вибратися живим із Іловайського котла.

Окрім журналістських робіт, він створив десятки фото- і відеопроєктів для гуманітарних організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВООЗ), UN, UNICEF, OSCE, UN Woman.

Олексій Чернишев та Максим Левін працювали разом протягом багатьох років. У 2014, у розпал Революції Гідності, вони були поранені під час пікету під Києво-Святошинським судом 10 січня.

Макс Левін висвітлював російське вторгнення в Україну 2022 року. Протягом перших п’яти днів повномасштабної війни він устиг оприлюднити фоторепортажі щонайменше з семи гарячих точок у різних куточках України: від Харкова до Василькова та кількох населених пунктів в Ірпінському та Житомирському напрямках.

Зв’язок з Максом Левіним був втрачений з 13 березня 2022 року, коли він вирушив у село Гута-Межигірська Вишгородського району Київської області документувати наслідки російської агресії. 1 квітня після тривалих пошуків поліція знайшла його тіло з вогнепальним пораненням. За даними прокуратури, Левіна убили «військовослужбовці збройних сил Російської Федерації… шляхом двох пострілів зі стрілецької зброї».

Його загибель розслідували також і представники організації «Репортери без кордонів» та дійшли висновку, що Левіна і Чернишова холоднокровно стратили.

Рішенням Боярської міської ради від 30 червня 2022 року вулиця Заводська міста Боярка перейменована на вулицю Макса Левіна. 27 жовтня 2022 року у Києві було прийняте рішення про перейменування вулиці Багратіона на вулицю Максима Левіна.

Макс Левін був кавалером ордена «За заслуги» ІІІ ступеня (2015) і кавалером ордена «За мужність» ІІІ ступеня (2022, посмертно). У 2022 році йому було посмертно присуджено премію імені Георгія Гонгадзе.

Нагадаймо, що Репортери без кордонів оприлюднили власне розслідування вбивства Макса Левіна.