Дніпровський телеканал «Дніпро TV» під час війни: змістовні новини (і трохи піару)

Дніпровський телеканал «Дніпро TV» під час війни: змістовні новини (і трохи піару)

«Детектор медіа» регулярно моніторить регіональні телеканали України. Наша мета — допомогти читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

До цієї хвилі моніторингу входять телеканали, що мають власне ефірне мовлення. Але з технічних причин ми будемо оцінювати контент, який медіа публікують на своїх ютуб-каналах: не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Попередні огляди читайте тут. Нині на огляді контент від «Дніпро TV» (Дніпро).

Комунальне медіа, яке (майже) не зловживає цим статусом

Як і чимало інших мовників, телеканал «Дніпро TV» вже був на огляді «Детектора медіа» у вересні 2022 року. Тож для початку нагадаємо вам структуру власності медіа. За даними ресурсу YouControl і сайту мовника, КП «Дніпровська міська студія телебачення», зареєстрована у січні 2008 року, на 100% належить міській раді. Це впливає на контент: про представників, а особливо керівництво органу самоврядування тут або добре, або ніяк. Очолює канал місцевий медійник Олександр Лянкевич.

Про себе на ютуб-сторінці представники телеканалу пишуть так: «Все про Дніпро — це “ДніпроTV”. Новини спорту, культури, освіти, політики, суспільства, міського туризму. Топові особистості міста й регіону, що визначають його життя. Репортажі з місця подій, цікаві інтерв’ю, аналітика та підсумки, щонайменше 10 випусків новин про події у Дніпрі щодня, 24/7 в усіх кабельних мережах міста. Унікальний контент, створений командою професіоналів — з нуля й до виходу на екран та в мережу. Охоплення контентом усіх соціальних мереж. Простими словами про те, чим живе місто. “ДніпроTV”. Перший, тому що кращий!». Забігаючи наперед, відзначимо: у цих словах є значна частка правди, але є і моменти, над якими точно варто попрацювати.

Окрім згаданого вище сайту, що має доволі непогане візуальне оформлення та структуру, у «Дніпро TV» є фейсбук-сторінка (88 тисяч читачів), телеграм-канал (8,8 тис. підписників), інстаграм-акаунт (6,5 тисячі підписників). Ютуб-канал комунального мовника створений у березні 2016 року і зараз має 116 тисяч підписників (восени 2022-го було 100 тисяч). Випуски новин тут виходять кілька разів на день і транслюються у розділі «Наживо». Окремі новинні сюжети, а також супутні проєкти викладають у вкладці «Відео». Для моніторингу переглянуто 29 сюжетів, що вийшли у випусках за 21 червня — 1 липня, три випуски новин і кілька супутніх телепроєктів.

Корбана стало значно менше

У попередньому огляді «Дніпро TV» колеги вказували, що у матеріалах комунального мовника забагато позитивних згадок про очільника громадської ради при Дніпровській міськраді, соратника міського голови Дніпра Бориса Філатова — Геннадія Корбана.

Нині ситуація змінилася. Принаймні, у викладених окремо сюжетах новин, переглянутих для цього моніторингу, Корбана не згадували взагалі. Тут були відео про та за участю представників Дніпровської міськради, а також Дніпропетровської ОВА. Критичних матеріалів відносно вказаних органів самоврядування очікувано не виявлено, але й випадків кричущого піару місцевої влади майже не було. Наприклад, у сюжеті від 25 червня про закриті міські пляжі поміж синхронів водолазів, котрі розповідали про становище на воді, затесалася пряма мова заступника директора Департаменту громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міськради Дмитра Редьки. Який звітував про допомогу, надану органом самоврядування рятувальникам.

А от у трьох повних випусках новин, переглянутих для моніторингу (за 26 та 28 червня, а також 1 липня), соратника Філатова Геннадія Корбана згадали один раз. І навіть не усно: ведуча закликала містян, у будинках яких немає води, «звертатися до штабу взаємодопомоги громадської ради». В цей час на екран вивели номери телефонів, а також адресу телеграм-каналу Геннадія Корбана. Вочевидь як людини, яка точно знає, як допомогти.

Крім того, у випуску за 1 липня був сюжет із неприхованим (як і немаркованим) піаром міської влади. Йшлося про спецтехніку, закуплену для місцевих рятувальників коштом міського бюджету. У відео вже згаданий вище посадовець Дмитро Редька звітував про надану допомогу, а рятувальники розповідали про переваги спецавто.

Траплялися і сюжети, що балансували на тонкій лінії між висвітленням важливої події та піаром місця, де вона відбувалася (а разом із тим і політика, до цього місця причетного). Наприклад, від 24 червня — про фотовиставку робіт, зроблених військовослужбовцем, якого нині вважають зниклим безвісти. Матеріал вийшов якісним: були прямі мови дружини воїна, побратима, відвідувачки. А ще — керівниці місцевого «Гончаренко центру», засновником якого є нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко.

Балансуємо з балансом думок

Цікаві речі траплялися й у «скандальних» сюжетах від журналістів «Дніпро TV». Зокрема, 28 червня вийшов матеріал, присвячений приватизації Дні­про­пе­тров­ського екс­пе­ри­мен­таль­ного протезно-ортопедичного підприємства, проти якого виступив гурт поранених на фронті воїнів. У відео навели позицію оборонців, працівників і директора заводу, а також дали висловитися представникам Фонду держмайна, з ініціативи якого і відбувається приватизація. Тож тут баланс думок було дотримано.

Те ж саме можна сказати й про сюжет від 26 червня, де йшлося про арешт ресторатора та нардепа Миколи Тищенка. У відео показали деталі інциденту, в який політик втрапив у середмісті Дніпра, навели погляди на ситуацію містян, а також кілька фрагментів прямої мови самого Тищенка, записаних під час судового засідання.

А от матеріал від 26 червня вийшов незбалансованим. Ведучий у студії розповідав про важливі спортивні події дня цілком неупереджено, аж поки не перейшов до повідомлення про кризу у спортивному клубі «Дніпро-1», що нині виступає у футбольній Прем’єр-лізі. Криза, вочевидь, пов’язана з тим, що команда наразі не має постійного інвестора, а відтак не готова стартувати у новому сезоні через брак гравців і борги за зарплатнею.

Розповідаючи про негаразди клубу, ведучий говорив, що його керівництво напевно «має план: продати всіх по максимуму і закрити лавку». Відеоряд супроводжувався саркастичними фото почесного президента «Дніпра-1» Юрія Берези й олігарха Ігоря Коломойського. Чому журналісти не поцікавилися точкою зору менеджерів «Дніпра-1» та чи робили такі спроби, з матеріалу не зрозуміло.

Новини місцеві та міжнародні

Про мінуси згадали, тож далі — про плюси. Загалом новини від телеканалу «Дніпро TV» справляють приємне враження: візуальне оформлення, об’ємні коментарі причетних до подій, теми, що їх висвітлюють представники комунального медіа. Тут чимало розповідають про війну, зокрема і про обстріли Дніпра, знімають сюжети про волонтерські ініціативи та творчі проєкти, дотичні до роботи Сил оборони України.

Є навіть міжнародні новини, наприклад сюжет від 27 червня про те, що новим Генсеком НАТО стане колишній прем’єр Нідерландів Марк Рютте. Або матеріал від 28 червня про дебати між кандидатами у президенти США Джозефом Байденом та Дональдом Трампом. Щоправда, у діжці меду у вигляді сюжету загалом була ложка дьогтю: коментував ситуацію «політолог» Вадим Трюхан. Один із тих «українців для биття», які роками ходили на російські токшоу, представляючи Україну та регулярно вислуховуючи там образи у свій бік, а то й отримуючи стусани від радикальних прокремлівців.

Відзначити можна і те, що журналісти «Дніпро TV» намагаються розповідати про події через життєві історії учасників, що сюжетам тільки на користь. Прикладів чимало: 24 червня вийшов змістовний матеріал про терапію для дітей загиблих військових, який коментували дружина та дитина одного з героїв, речник однієї з бригад ЗСУ, англійський волонтер. Був і прикладний матеріал від 25 червня про те, що робити людям, котрі застрягли у ліфті під час вимкнення світла. Тут говорили як пересічні дніпряни, так і дотичні до процесу «визволення бранців» механіки та диспетчерка аварійної служби. Вийшло не затягнуто, динамічно і при цьому корисно.

Відзначимо і сюжет про рекрутинговий візит до Дніпра бійців батальйону ударних безпілотників «Ахіллес» (вийшов 28 червня). Тут автори дали висловитися комбату підрозділу Юрію Федоренку, його заступнику, а також дніпрянам, котрі прийшли на зустріч із метою дізнатися більше про роботу батальйону.

Відзначимо і сюжет, коли у кадрі фігурували представники міської та обласної влад, але це було абсолютно доречно — у матеріалі від 28 червня, присвяченому влучанню російської ракети у дніпровську багатоповерхівку. Тут були синхрони очільника Дніпра Бориса Філатова, голови ОВА Сергія Лисака та посадовців нижчого рангу. Але всі говорили про ліквідацію наслідків та допомогу потерпілим, тож у матеріал вписалися органічно.

Цікаві гості та… російська мова

Неновинні проєкти телеканалу, що вийшли у моніторинговий період або незадовго до того, теж різноманітні. Наприклад, програма «Дніпро вечірній», куди на інтерв’ю приходять відомі у регіоні та Україні гості. 25 червня гостем проєкту став волонтер Євген Тузов, із яким говорили про волонтерство та про проблеми переселенців. 1 липня гостею була майорка поліції Оксана Бірюкова, яка розповіла про вибір професії, секрети роботи правоохоронців тощо.

До розмови у проєкті залучають і багатьох інших спікерів, котрі коментують актуальні теми. Очікувано регулярно на етери приходять і представники Дніпровської міськради або підпорядкованих комунальних підприємств. Ще програма вирізняється гучними заголовками на кшталт «Дніпро: РАКЕТНІ УДАРИ / ШОК! Україна на межі КОЛАПСУ / Ізраїль та ХАМАС: план ПРИПИНЕННЯ війни».

Є і схожого штибу ранковий проєкт під лаконічною назвою «Ранок». Формат схожий на «вечірній»: обговорення важливих новин, гості відповідно до тем. Тільки, на відміну від вечірніх етерів, котрі тривають близько півтори години, ранкові лайви йдуть удвічі довше. Але, як і будь-який ранковий проєкт на регіональних чи центральних каналах, продукт від «Дніпро TV» доволі динамічний, тому глядачі навряд чи засумують під час перегляду відео.

Також увагу привертає проєкт «Файно». Він складається із сюжетів тривалістю близько п’яти хвилин, котрі занурюють глядачів у цікавинки з українського минулого. Наприклад, 7 травня вийшов матеріал про те, як «українські дівчата самі йшли та сватали собі чоловіків». 21 травня йшлося про прикрасу, яку «українські жінки вкрали у чоловіків», а 9 липня ведуча розповіла про українські стандарти краси 200 років тому. Доволі цікаво і при цьому лаконічно.

Але окремо у переліку проєктів «Дніпро TV» стоїть проєкт під назвою «Тіп-топ з Оксаною Немировською». Програма нагадує такий собі дніпровський аналог «Світського життя» з Катериною Осадчою. Зокрема, 21 червня вийшов випуск, у якому гламурна ведуча розповідала про поїздку в Австрію; «голлівудське» нарощування волосся у місцевому салоні; конкурс краси та інтерв’ю зі співачкою Наталею Могилевською.

Проєкт, без сумніву, має право на життя. Деякі сюжети, що виходять у ньому, були записані доволі давно. Проте: стартова заставка у вигляді фірмової пісні проєкту, а також враження ведучої від поїздки за кордон презентовані… російською мовою. Понад те: інтерв’ю з Наталею Могилевською, вочевидь, записане після початку повномасштабного вторгнення, російськомовне з боку обох учасниць. Не треба так.

Загалом матеріали телеканалу «Дніпро TV» помітно покращилися після огляду наших колег, проведеного восени 2022 року. Принаймні у моніторинговий період не помічено нескінченної присутності друга Дніпровського міського голови Геннадія Корбана та майже немає незбалансованих сюжетів. Проте, піар міської влади й досі присутній.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись