За три роки Мін’юст використав кожну п’яту гривню неефективно або з порушеннями законодавства,

мінюст

Міністерство юстиції упродовж 2019-2022 років при використанні виділених на виконання повноважень 18,1 млрд грн допустило недоліків та порушень на 3,5 млрд₴

Про це йдеться у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству юстиції, передає пресслужба Рахункової палати.

Фахівці встановили, що Мін’юст із недотриманням законодавства використав 1,6 млрд грн, з порушенням бюджетного законодавства – 1,1 млрд грн, допустив неефективне управління бюджетними асигнуваннями в обсязі 649 млн грн, з яких не використав 117 млн грн відкритих асигнувань загального фонду держбюджету, непродуктивно витратив понад 104 млн₴

Водночас наголошується, що Мін’юст не створив ефективної системи дієвого внутрішнього контролю, здатної забезпечити дотримання законодавства на всіх етапах планування потреби, затвердження кошторисів видатків і витрачання бюджетних коштів.

У 2019-2022 роках у системі оплати праці міністерства передбачалося до 10 додаткових видів оплати (надбавки і доплати), на які спрямувалося від 63% до 58% передбачених на це бюджетних коштів. Це служило основою для використання стимулюючих виплат для автоматичного збільшення зарплати, а не як інструмент для заохочення ефективного виконання завдань, підкреслили аудитори.

У 2019-2021 роках Мін’юст завищив майже на 1,6 млрд грн видатки на виплату надбавок за інтенсивність праці, виконання особливо важливої роботи і премії держслужбовцям. Коштом цих резервів, зокрема в апараті міністерства, встановлювалися надбавки за інтенсивність праці від 5% до 450% посадового окладу на 438,5 млн₴

Аудит засвідчив, що один з основних напрямів реформування системи держуправління – модернізація державної служби та управління людськими ресурсами – Мін’юстом не досягнутий, а спрямовані на це 104 млн грн використані непродуктивно.

Так, незабезпечення чіткого розподілу повноважень між структурними підрозділами міністерства призвело до дублювання функцій та неточного визначення завдань і, як наслідок, нераціонального використання людських і фінансових ресурсів, низького рівня інституційної спроможності у частині проведення реформ та формування держполітики.

На оплату послуг державного підприємства "Національні інформаційні системи" із забезпечення функціонування єдиних та державних реєстрів з держбюджету були витрачені понад 1,5 млрд₴ Аудитори встановили, що визначення щорічної потреби ДП "НАІС" у коштах на забезпечення функціонування цих реєстрів та їх витрачання протягом року відбувалося без належного контролю міністерством.

Аудит також встановив порушення у веденні Мін’юстом бухгалтерського обліку, що призвело до невідображення у вартісному виразі такого нематеріального активу, як право власності на базу даних Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. На адміністрування цієї бази даних у 2020-2022 роках витратили з держбюджету майже 80 млн₴

Крім цього, міністерство коштом державного підприємства "Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№130)", в обхід встановлених урядом обмежень на витрачання коштів бюджету на придбання легкових авто, придбало у квітні 2022 року авто Toyota Land Cruiser 150 вартістю понад 1,2 млн₴ Як наслідок, державне підприємство нерезультативно витратило 1,2 млн грн, а використання Мін’юстом цього авто призвело до додаткового навантаження на держбюджет у частині додаткових витрат на утримання й обслуговування транспортного засобу.

Автор: Юлiя Недашківська