Кабмін доручив створити єдину карту укриттів (оновлено)

укриття

Кабінет міністрів доручив Державній службі з надзвичайних ситуацій розробити інформаційну систему "Облік та візуалізація фонду захисних споруд цивільного захисту" та ввести її в експлуатацію до 1 червня 2024 року.

Відповідне рішення ухваене на засіданні уріду 19 грудня, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

ДСНС також доручено провети дослідну експлуатацію системи до 1 червня, затвердити положення про неї, її порядок роботи та регламент функціювання.

Окрім того, внесено зміни до порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту:

  • передбачено визначення розрахункових радіусів пішохідної доступності об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту;
  • позначено організацію обліку фонду захисних споруд у паперовій та електронній формах;
  • визначено порядок ведення обліку найпростіших укриттів;
  • запроваджено на територіальному та галузевому рівнях загальнодержавний електронний облік фонду захисних споруд цивільного захисту;
  • передбачено можливість надання інформації про об’єкти фонду захисних споруд громадянам за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг портал "Дія";
  • визначено порядок вилучення із фонду захисних споруд цивільного захисту простих укриттів.

Премєр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що у майбутньому інформація про наявність укриттів буде доступна через "Дію" у вигляді інтерактивної карти.

"Сьогодні ухвалили постанову, що уточнює вимоги до облаштування захисних споруд цивільного захисту. Це норми пішохідної доступності, чіткий облік укриттів державою, громадами та підприємствами, акумулювання даних в Інформаційній системі, за яку відповідальна ДСНС і яка інтегрована з іншими державними реєстрами. Кожен українець зможе оцінити стан укриття, спрямувати скаргу або подати своє предложение. Аналогічна система вже працює щодо пунктів незламності", – написав Шмигаль у Telegram.

Автор: Галина Ялівець