БЕБ почало перевірку продавців українських аудіокниг через зловживання пільгою зі сплати ПДВ

беб

Бюро економічної безпеки (БЕБ) проводить перевірку діяльності компаній, що займаються розповсюдженням україномовної друкованої продукції та аудіокниг, оскільки деякі рітейлери можуть використовувати пільгу на поширення такої продукції для ухилення від сплати податків.

За підрахунками аналітиків БЕБ, у 2023 році компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту.

"З них 176 млн грн податку не сплачено тими підприємствами, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту", – стверджують у Бюро.

Так, тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД, тобто займаються діяльністю пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції. До неосновних КВЕДів належить: інформація та телекомунікації – 20%, переробна промисловість – 17%, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклiв – 15%.

Водночас найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять рітейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії.

Читайте також: БЕБ похвалилося закриттям справи проти "Мультиплексу", у мережі кінотеатрів відповіли (оновлено)

У БЕБ нагадали, що після публікацій у ЗМІ нещодавно викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків за допомогою неправомірного застосування такої пільги. Аналогічну тенденцію з осені 2023 року аналітики спостерігають в роботі ще декількох мереж магазинів.

"Аналітики Бюро економічної безпеки продовжують досліджувати діяльність підприємств, що могли неправомірно скористатися зазначеною пільгою, та готують пропозиції щодо усунення ймовірних ризиків під час її застосування. Водночас, після початку розслідування БЕБ, відповідні перевірки рітейлерів розпочала і Державна податкова служба", – додали у БЕБ.

Як повідомлялося, Верховна Рада у травні 2022 року звільнила від податку на додану вартість операції з постачання, підготовки (літературне, наукове та технічне редагування, коригування тощо), виготовлення, розповсюдження аудіокниг, озвучених українською мовою. Аналогічна норма раніше була запроваджена для друкованих видань.

Автор: Михайло Орлюк