Поліція затримала батька і сина за розстріл поліцейських на Вінниччині / Інфа ЗМІ —

Дата: 22 апреля, 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

Винница арест убийц полиции.

Національна поліція України показала результати оперативно-розшукових заходів із затримання підозрюваних у нападі на поліцейських у Гайсинському районі Вінницької області, що стався 20 квітня. Відповідний запис оприлюднений на Youtube-каналі Нацполіції у неділю, 21 квітня.

У Нацполіції зазначили, що для розкриття злочину та встановлення місцезнаходження нападників були залучені всі сили та підрозділи поліції. Батько та син переховувалися у покинутій будівлі на Одещині. Правоохоронці знайшли автівку, а також скривавлений одяг і взуття, що є речовими доказами.

Перевіряється причетність цих військових до діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Наразі вирішується питання щодо оголошення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів. У разі доведення провини нападникам загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли Українські Новини, вранці 20 квітня стало відомо, що поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині.

20 квітня у Сухопутних військах ЗСУ підтвердили, що на відео з бодікамери вбитого правоохоронця Максима Зарецького присутні військовослужбовці однієї з військових частин.

21 квітня в Одеській області затримали підозрюваних у нападі на поліцейських у Вінницькій області.

2

Внаслідок інциденту один поліцейський загинув, ще один отримав поранення

Уночі на Вінниччині двоє військових розстріляли поліцейських

На території Вінницької та Одеської областей введено поліцейську операцію

У ніч на суботу, 20 квітня, у Гайсинському районі Вінницької області двоє невідомих у камуфляжі розстріляли поліцейських, які зупинили їхній автомобіль для перевірки документів. Від отриманих поранень один поліцейський загинув, повідомили в поліції Вінницької області. Згодом Сухопутні війська ЗСУ підтвердили, що на відео з бодікамер поліцейських є військовослужбовці однієї з бригад.

Як розповіли у відомстві, близько 01:40 між селами Флорине і Яланець Бершадської МТГ працівники поліції зупинили для перевірки позашляховик темно-зеленого кольору. В авто були двоє чоловіків у камуфляжі. Вони відкрили вогонь по поліцейських. Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник поранений. Після цього нападники втекли.

ВІДЕО ДНЯPlay Video

фото Нацполіції

На території Вінницької та Одеської областей введено поліцейську операцію.

«На території Вінницької та Одеської областей введено поліцейську операцію. Завдяки зусиллям оперативних служб вдалося встановити осіб, ймовірно причетних до скоєння злочину. Орієнтування розіслано до всіх регіональних підрозділів Національної поліції», – йдеться у повідомленні.

Тим часом у соцмережах публікують записи з камер відеоспостереження АЗС, на яких можуть бути ймовірні злочинці. На відео видно, як закамуфльований позашляховик під’їжджає до колонки на АЗС. З нього виходять двоє чоловіків кремезної статури – водій йде відразу до приміщення, а пасажир тим часом заправляє авто. Згодом на відео видно, як водій розраховується на касі АЗС, інший ходить поруч, потім обоє йдуть геть.

Відомо, що підозрювані пересуваються на темно-зеленому Suzuki Grand Vitara.

На трагічні події у Вінницькій області відреагував голова МВС Ігор Клименко

«Неважливо хто та в якому одязі. В якому стані та з якої причини. Виправдання цьому злочину немає і не може бути. Стрільців необхідно знайти та затримати. Вони мають відповісти за всією суворістю закону», – написав Ігор Клименко.

За його словами, цей трагічний випадок демонструє, що тилу для поліцейських немає.

Загиблий під час нічного нападу поліцейський 20-річний Максим Зарецький фото Нацполіції

Згодом в Telegram-каналах зявилося відео з бодікамери правоохоронця під час вбивства на Вінничині.

Обережно відео містить сцени насильства!

Близько 14:40 суботи, 20 квітня, Сухопутні війська ЗСУ повідомили, що підозрювані у вбивстві поліцейського на Вінниччині є військовослужбовцями однієї із військових частин Сухопутних військ ЗСУ.

«На відео, яке поширюється в медіа, присутні військовослужбовці однієї із військових частин Сухопутних військ Збройних Сил України», – йдеться у повідомленні. Про яке саме формування йдеться – наразі невідомо.

У відомстві пообіцяли усіляко сприяти слідству.

Підозрювані – батько і син Васілаке

Згодом вінницький сайт новин «20 хвилин» повідомив, що підозрюваними в убивстві поліцейського є 52-річний Валерій Трохимович Васілаке та його 26-річний син Віталій Васілаке. Обоє є військовослужбовцями.

Валерій Васілаке та його син Віталій

На відео з бодікамер поліцейських чутно, як один із нападників каже, що служить у 28-й механізованій бригаді.

Оперативне командування «Південь» у своїй заяві підтвердило, що Валерій і Віталій Васілаке у минулому були військовослужбовцями 28-ї бригади, однак зараз відношення до цього формування вони не мають.

3

Chevrons down

Відео затримання підозрюваних у нападі на поліцейських Вінниччини

затримання підозрюваних у нападі на поліцейських Вінниччини / Колаж 24 Каналу

За словами нападників, їх мотивом нападу стало те, що вони перевозили бойові гранати. Також наразі перевіряється їхня причетність до діяльності диверсійно-розвідувальних груп.

Момент затримання підозрюваних

Національна поліція України оприлюднила відео затримання підозрюваних у нападі на поліцейських у Вінницькій області.

Батько та син, які є військовослужбовцями, були знайдені і заарештовані в покинутій будівлі в Одеській області у неділю, 21 квітня.

На кадрах видно процес їх затримання та огляд автомобіля і особистих речей. У машині та на одязі виявлено сліди крові, оскільки один з нападників був поранений загиблим поліцейським.

Затримання підозрюваних: дивіться відео

https://24tv.ua/news/showPlayer.do?objectId=2539994&videoUrl=2024/04/2539994-1499953&imgUrl=_main.mp4.jpeg&videoId=1499953&height=360&width=640

Поліцейські вилучили скривавлений одяг, взуття фігурантів, документи та інші речові докази,

– мовиться у повідомленні.

Наразі разом зі співробітниками Служби безпеки України перевіряється їхня причетність до діяльності диверсійно-розвідувальних груп.

Як проходило затримання нападників / Фото Нацполіція

Напад на поліцейських у Вінницькій області: що відомо

  • Уночі 20 квітня в Гайсинському районі Вінниччини двоє патрульних зупинили автомобіль з двома чоловіками. На прохання відкрити ящики у машині для перевірки, чоловіки відкрили вогонь.
  • На місці події загинув 20-річний Максим Зарецький. Він був єдиним сином у своїй родині та навчався в Національній академії внутрішніх справ.
  • На місці події загинув 20-річний Максим Зарецький. Він був єдиним сином у своїй родині та навчався в Національній академії внутрішніх справ.
  • Його напарник зазнав поранень. Медики розповідали, що він перебуває у свідомості з невеликими травмами. Він у стані середньої важкості, ближче до легкого, його травми незначні. У поліцейського немає вогнепальних поранень.
  • У мережі поширювали інформацію, що нападниками є Валерій та Віталій Васілака, які є військовослужбовцями однієї з частин Сухопутних військ ЗСУ.
  • У Сухопутних військах ЗСУ повідомляли, що на відео, яке поширювали в медіа, присутні військовослужбовці однієї із їхніх військових частин.
  • Уже на наступний день, 21 квітня, підозрюваних чоловіків було затримано в Одеській області спецпідрозділом КОРД.
  • У мережі поширювали інформацію, що нападниками є Валерій та Віталій Васілака, які є військовослужбовцями однієї з частин Сухопутних військ ЗСУ.
  • У Сухопутних військах ЗСУ повідомляли, що на відео, яке поширювали в медіа, присутні військовослужбовці однієї із їхніх військових частин.
  • Уже на наступний день, 21 квітня, підозрюваних чоловіків було затримано в Одеській області спецпідрозділом КОРД.

4

 нападник
Підпис до фото,Нападників затримали в Одеській області

21 квітня 2024

Чоловіків, які напали на патрульних у Вінницькій області, внаслідок чого один поліцейський загинув, а другий був поранений, затримали в Одеській області.

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський.

«Нападників на поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув’язнення», — йдеться у повідомленні на його сторінці у фейсубку.

Підозрювані переховувались на території Одеської області. Їх затримали співробітники спецпідрозділу КОРД. Нападники — двоє військових, батько та син, 52 та 26 років, уродженці Вінницької області.

Поліцейський, який загинув, захищаючи напарника, на якого напали першим, встиг вистрілити та поранити зловмисників.

Обставини події та мотиви скоєного злочину встановлюють, повідомляє поліція.

Речниця Нацполіції Олена Бережна в ефірі телемарафону розповіла, що нападники переховувалися у закинутій будівлі й мали наміри виїхати за кордон.

Причиною нападу начебто було те, що чоловіки перевозили бойові гранати.

За фактом нападу слідчі розпочали кримінальне провадження за статею — вбивство або замах на вбивство правоохоронця під час виконання службових обов’язків.

Стаття передбачає довічне позбавлення волі.

Нападники
Підпис до фото,Нападники — двоє військових, батько та син, 52 та 26 років

Як розвивалися події

В ніч на суботу двоє невідомих в одязі, схожому на військовий, розстріляли патрульних, які зупинили їхній автомобіль у Вінницькій області. Поліція почала розшук нападників, а прокуратура повідомляла, що вони можуть бути чинними військовослужбовцями.

Інцидент стався близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області, коли працівники поліції зупинили для перевірки невідомий автомобіль темного кольору.

В авто були двоє чоловіків. Вони відкрили вогонь по поліцейських. Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник — поранений.

Пізніше у Вінницькій області виявили автомобіль підозрюваних у нападі на патруль поліції, про це розповів керівник Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Олексій Рихлюк в ефірі телемарафону.

Також стало відомо, що в авто поліцейських під час нападу був цивільний чоловік, якого вони затримали раніше й везли на освідування. Він був в автомобілі й не постраждав. Про це Суспільному розповіла речниця Нацполіції області Заріна Маєвська.

В соцмережах з’явилося відео з камер спостереження на автозаправній станції, на якій видно, що нападники були вдягнуті в одяг зелено-оливкового кольору, який часто носять українські військові. Автомобіль, на якому вони їхали, також був пофарбований в оливковий колір.

зсу
Підпис до фото,Підозрюваний водій

Джерело ВВС Україна в поліції каже, що записи, оприлюдненні в соцмережах, відповідають дійсності. На них зображені підозрювані.

Вони були вдягнуті в форму, схожу на ту, яку носять військові. Але чи дійсно вони є військовослужбовцями ЗСУ — така інформація наразі ще перевіряється, сказав співрозмовник.

«Вони були в зеленій формі і автомобіль був зеленого кольору. Але чи були вони дійсно військовими — це ще встановлюється».

Їхній автомобіль зупинили серед ночі для перевірки, наголосило джерело в поліції.

«Це було вночі, звичайна перевірка автомобіля. Але вони відкрили вогонь», — сказав він.

На інцидент відреагував міністр внутрішніх справ.

«Неважливо, хто та в якому одязі. В якому стані та з якої причини. Виправдання цьому злочину немає і не може бути», — заявив Ігор Клименко.

«І так: цей трагічний випадок демонструє, що тилу для поліцейських немає».

зсу
Підпис до фото,Розстріляний автомобіль патрульних на Вінниччині

У мережі також вже оприлюднили відео з натільної камери одного з поліцейських. На кадрах люди, що й на заправці, після зупинки дуже спокійно спілкуються з поліцейськими, які хотіли оглянути багажник авто.

Проте в якийсь момент водій та його пасажир напали на поліцейських та почали в них стріляти. Після чого втекли з місця події.

Також у ЗМІ вже потрапили орієнтування поліції на можливих нападників. Згідно з ними, підозрюваними є батько і син — уродженці Віниччини Валерій і Віталій Васілаке.

Офіс генерального прокурора повідомив, що на причетність до скоєння злочину перевіряються двоє військовослужбовців.

На відеозапису з камери патрульного чутно, що один з нападників каже, що він і його батько служать в 28-ї окремій механізованій бригаді ЗСУ. Це військова частина, яка розташовується в Одеській області.

Однак військове командування заперечує, що двоє нападників є чинними військовослужбовцями цієї бригади.

«Зазначимо, що підозрювані у вчиненні злочину особи, вже понад рік не мають відношення до 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб сприяти розслідуванню цього випадку та забезпечити справедливість», — сказано в заяві оперативного командування «Південь».

Згодом командування Сухопутних військ заявило, що підозрювані дійсно є військовослужбовцями однієї з військових частин цього роду військ. Командування обіцяє сприяти розслідуванню трагедії.

«Винні у цьому злочині повинні понести найсуворіше покарання», — сказано в заяві пресслужби.

поліція
Підпис до фото,20-річний поліцейський Максим Зарецький загинув у перестрілці з нападниками

Як повідомила поліція, загиблий під час нічного нападу поліцейський — 20-річний Максим Зарецький.

Він рядовий поліції інспектор сектору реагування патрульної поліції відділу поліції №1 (Бершадь) Гайсинського райуправління.

«Максиму було 20 років. З 2021 року він навчався у Національній академії внутрішніх справ та півтора роки віддано служив у секторі реагування патрульної поліції», — заявили в поліції.