На Одещині суддя Господарського суду продає нещодавно придбаний будинок із завищеною в 11 разів вартістю

Читать на русском Read in English

На Одещині суддя Господарського суду продає нещодавно придбаний будинок із завищеною в 11 разів вартістю

На Одещині суддя Господарського суду продає нещодавно придбаний будинок із завищеною в 11 разів вартістю

Суддя Господарського суду Одеської області Наталія Петренко продає свій дачний будинок у селищі Таїрове за 7,6 млн гривень, власницею якого стала менш як рік тому. За місяць після цього, під час подання своєї декларації про доходи, суддя повідомила, що оселя коштує усього 700 тисяч гривень.

Про це пише nikcenter.

Як зʼясували журналісти, у травні 2023 року суддя Наталія Петренко стала власницею земельної ділянки площею у сім соток та двоповерхового дачного будинку на 231 квадрат у селищі Таїрове на Одещині. Майно було оформлене за договором дарування. Того ж року судді подарували ще одну квартиру в Одесі площею у 121 квадрат, яку оцінили у мільйон гривень. Судячи з декларації, нерухомість судді дісталась від батьків.

За даними, які повідомила НАЗК Наталія Петренко у своїй декларації, на момент набуття права власності будинок у Таїровому коштував лише 700 тис. грн, ще 200 тисяч – земля під ним. Таку ж вартість нерухомості у своїй декларації зазначив її чоловік – заступник голови Київського районного суду Одеси Володимир Петренко. Вже за девʼять місяців після того, як суддя Господарського суду Одеської області отримала житло у власність, маєток виставили на продаж. На одному із сайтів з продажу нерухомості журналісти знайшли оголошення, у якому впізнали оселю за світлинами. Тепер будинок разом із земельною ділянкою оцінили вже у 190 тисяч доларів – майже 7,6 млн грн за нинішнім курсом. Тобто майже у 8,5 рази дорожче, ніж маєток разом із землею нібито коштував ще менше року тому.

 queideeidrhirhant

При цьому декларації про доходи за 2023 рік суддівське подружжя подало у березні 2024 року, тобто вже після того, як майно Наталії Петренко вирішили продати за значно дорожчою ціною.

За словами медіаюриста “Платформи прав людини” Євгена Воробйова, судді повинні зазначати у декларації вартість майна, що належить їм або членам родини, відповідно до вартості у документах. Заниження вартості житла під час оформлення права власності, пояснює юрист, впливає на обсяг сплаченого за нього податку.

“У випадку, якщо нерухомість дарують батьки, податки не сплачуються. Проте сплачується державне мито, для обрахування якого робиться експертна оцінка майна. Суддя ж повинен декларувати ту вартість будинку, яка зазначена у документах”, – говорить Євген Воробйов.

Nikcenter намагався отримати коментар Наталії Петренко щодо того, чи було їй відомо під час подання декларації скільки насправді коштує її майно, та чи оформлювали договір дарування цього майна за заниженою вартістю. Однак на момент публікації матеріалу поставити судді ці запитання журналісту не вдалося.

Подарована під час повномасштабної війни нерухомість – не єдине майно родини. Згідно з декларацією за 2023 рік, на дітей подружжя оформлений ще один дачний будинок у Затоці та земельна ділянка площею 537 кв. м. Оселя на 176 квадратів разом із землею належать їм з 2018 року, однак вартість цього майна у деклараціях судді взагалі не зазначають.

У користуванні сім’ї також знаходиться ще одна квартира в Одесі на 76 квадратів. Їздить суддівська родина на Volkswagen Touareg (2017), який коштує 840 тис.₴

Торік на своїх посадах Наталія та Володимир Петренки заробили по 1,5 млн₴ На двох вони зберігають у готівці ще мільйон гривень.

368.media