Дохід "Укртелекома" Ахметова за минулий рік зменшився на 15%

укртелеком

За результатами 2022 року загальний дохід АТ "Укртелеком" склав майже 5,6 млрд грн, що на 15% менше, ніж у попередньому році.

Об этом сообщает Русский репортер


Як ідеться в повідомленні компанії, EBITDA склала понад 1,2 млрд₴ Маржа EBITDA знизилася на 5,9 в.п. і склала 22,4%.

Капітальні інвестиції за 2022 рік становили понад 530 млн грн.

Додаткові операційні та інвестиційні витрати, спричинені воєнною агресією РФ, склали понад 140 млн₴

У 2022 році "Укртелеком" сплатив понад 1,4 млрд грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

За попередніми оцінками, загальні руйнівні наслідки російської агресії для "Укртелекому" сягають 2 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів та втратою активів на тимчасово окупованих територіях на суму понад 600 млн₴

Крім того, внаслідок бойових дій було пошкоджено близько 200 будівель компанії, а близько 40 – повністю зруйновано.

Протягом року доходи від комерційної оренди нерухомості, що вивільнена завдяки модернізації мережі, зменшилися майже на 18% у порівнянні з попереднім роком і склали понад 372 млн грн. Головним чинником цього зменшення стала втрата низки об’єктів нерухомості у тимчасово окупованих населених пунктах та руйнування внаслідок ракетних обстрілів.

Як повідомляється, з початку повномасштабної війни з російським агресором "Укртелеком" відновив надання послуг у понад 1200 населених пунктах для більш ніж 350 тис. домогосподарств, реконструював понад 130 кілометрів зруйнованих ліній зв’язку.

Інтернет-доступ забезпечено на рівні 87% населених пунктів національного покриття компанії станом на 24 лютого 2022 року. Послуги надаються у всіх областях, крім тимчасово окупованих населених пунктів Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей.

Також протягом 2022 року було прокладено майже 5,6 тис. кілометрів волоконно-оптичного кабелю.

Загалом база користувачів оптичного інтернету компанії зросла на 16,2% порівняно з попереднім роком, що забезпечило зростання доходів у цьому сегменті на 27%.

"Укртелеком" облаштував Wi-Fi-доступ в укриттях 503 шкіл, підключив до оптичної інфраструктури 117 медичних та 153 освітніх заклади.

Запас міцності мережі "Укртелекому" забезпечують генератори автономного живлення та акумуляторні батареї, завдяки чому близько 60% абонентської бази по всій країні користуються енергонезалежним інтернетом від "Укртелекому".

Витрати на паливно-мастильні матеріали для забезпечення безперебійної роботи телеком-обладнання під час знеструмлень склали понад 20,5 млн₴

Також "Укртелеком" запропонував вільний Wi-Fi-доступ у близько 200 своїх центрах обслуговування абонентів по всій території України.

Уже на початку 2023 року було впроваджено мережу з близько 700 безкоштовних публічних Wi-Fi-зон у п’яти містах: Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків, де кілька років тому в рамках модернізації інфраструктури було встановлено вуличні телеком шафи.

Источник: Руссиангейт