Угорська зернова асоціація розкритикувала заборону на імпорт аграрної продукції з України

зерно

Угорська зернова асоціація виступає проти заборони імпорту сільгосппродукції з України, оскільки це призведе до дефіциту на внутрішньому ринку країни, у які зафіксовано найвищий рівень інфляції у ЄС.

Про це генеральний секретар Угорської зернової асоціації Зофія Поца заявила в інтерв’ю Bloomberg, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наші члени у розпачі і не підтримують жодних заборон на імпорт, насправді нам потрібний імпорт", – сказала вона.

За інформацією угорських зерновиків, після неврожаю 2022 року Угорщині потрібно імпортувати близько 700 тис. тонн фуражної кукурудзи.

"Східний сусід Україна буде найдешевшим постачальником", – зауважила голова асоціації.

Поца нагадала, що раніше Угорщина проводила лише експортний контроль сільгосппродукції з України.

"Тепер ми отримали повну заборону на імпорт. Це важко назвати чимось іншим, як дилетантство", – сказала діячка, коментуючи рішення уряду.

Поца впевнена, що блокування експортних потоків чинитиме негативний тиск на ціни на продукти харчування в Угорщині, де рівень інфляції перевищує 25%.

Угорська зернова асоціація представляє інтереси борошномелів, переробників зерна та реалізаторів основних продуктів харчування, починаючи від борошна та цукру до кормів для тварин та етанолу.

Читайте також: Єврокомісія та п’ять країн ЄС не досягли домовленості щодо імпорту української агропродукції

Як повідомлялося, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія заборонили імпорт зерна та низки інших сільськогосподарських товарів з України. Румунія не заборонилаімпорт українського зерна, але також має намір зменшити його обсяги.

Після цього Єврокомісія нагадала, що не підтримує такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС. Наразі тривають пререговори між Єврокомісію та цими країнами щодо запровадження обмежень на рівні ЄС.

Поки що Єврокомісія погодилася лише на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до цих країн. Своєю чергою міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини хочуть додатково включити до цього списку соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м’які фрукти, яйця, м’ясо, молоко та молочні продукти.