Україна продовжує утримувати 65 медичних установ на окупованих територіях

деньги,медицина

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) законтрактувала за спеціальними пакетами 65 медичних установ, розташованих на тимчасово окупованих територіях.

Про це голова НСЗУ Наталія Гусак розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Вона уточнила, що з установами, що перебувають на тимчасово окупованих територіях, Нацслужба працює за двома пакетами.

За першим із них – "Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на тимчасово окупованій території" – у 2023 році укладено 65 договорів із 65 постачальниками на загальну суму 2,1 млрд₴

"Згідно з цим пакетом, ми оплачуємо виключно фонд оплати праці для фахівців, які фактично працюють у цих установах і верифікуємо цю інформацію з трьох джерел. З початку року за цим напрямком НСЗУ виплатила понад 313 млн грн", – сказала Гусак.

За другим пакетом – "Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії" – НСЗУ уклала 62 договори із 62 медустановами на загальну суму 2,6 млрд₴

"Ці заклади охорони здоров’я продовжують надавати медичну допомогу, у тому числі ургентну, і цивільним, і військовим, які зазнають травм у результаті війни. З початку року за цим пакетом для установ на окупованих територіях НСЗУ виплатила майже 649 млн грн", – сказала Гусак.

Вона додала, що НСЗУ не може відмовляти в оплаті закладам, які лікують російських окупантів.

"На медичних працівників поширюється дія міжнародних конвенцій, тож, згідно з міжнародним правом, є випадки, коли лікарні не можуть відмовити у наданні медичної допомоги. Але найголовніше, що потрібно пам’ятати: на тимчасово окупованих територіях є українці, які потребують медичної допомоги", – сказала Гусак.

Водночас вона додала, що якщо СБУ, Рада нацбезпеки та оборони чи інші уповноважені органи підтверджують, що лікарі не мають доступу до перерахованих Україною коштів, медзакладу зупиняють оплати.

"Рішення про призупинення оплат НСЗУ не ухвалює одноосібно. Тут беруть участь відповідні інстанції, що володіють інформацією про цю лікарню. Нам важливо, щоб лікарні отримували кошти, медики – зарплату, а пацієнти мали доступ до медичної допомоги. З іншого боку, якщо лікарня захоплена окупантами і наші лікарі не мають доступу до грошей, а українці – не можуть лікуватися, НСЗУ не може виплачувати кошти такому медзакладу", – додала голова НСЗУ.

Як повідомлялося, Україна продовжує платити зарплати лікарям на окупованих територіях. У січні-лютому цього року лікарні, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, вже отримали 133,81 млн₴