Більше 1,14 трильйона гривень на рахунках: чому українці довіряють банкам

гроші,1000

За останній рік обсяг депозитів в українських банках зріс більше як на 8,6% та досяг рекордних 1,14 трлн₴

Як зазначає 24 Канал, 733 млрд з цієї суми українці зберігають у національній валюті, а ще еквівалент 409 млрд грн – в іноземній валюті.

Головними факторами, що забезпечили високий рівень довіри до банків стали стабільність банківської системи, закон про 100% гарантування вкладів фізосіб на період воєнного стану та швидкі і безперебійні виплати вкладникам збанкрутілих банків.

"Система гарантування вкладів фізичних осіб є важливою ланкою підтримки стабільності банківської системи України, а разом з тим – і стійкості української економіки. – говорить директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут. – За час існування Фонду відшкодування за вкладами отримали більше 2 млн осіб на загальну суму понад 104 млрд₴ Попри повномасштабне вторгнення банківська система встояла, вона – капіталізована та прибуткова, депозити – гарантовані на 100%. Як наслідок, сума вкладів громадян на цей момент зросла до рекордних показників – більш як 1,14 трлн₴ При цьому Фонд наразі оперує достатніми коштами, щоб забезпечити стабільність гарантованих виплат".

Із 24 лютого 2022 року і на цей момент процес виведення з ринку був розпочатий щодо 8 банків. Водночас ще один банк, АТ "Сенс Банк", через пов’язаність власників з країною-агресором було передано у власність держави. Однак, ці процеси не сколихнули ринок.

Так зокрема, націоналізація "Сенс Банку" пройшла непомітно. У перший день здійснення тимчасової адміністрації Фондом гарантування приріст депозитів склав 330 млн₴

"Варто відзначити наша банківська система продемонструвала свою надійність і платоспроможність під час повномасштабного вторгнення. Жодного дня не було, щоб не проводилися платежі, – розповідає Сергій Фурса, інвестиційний банкір. За його словами, як би не складалася ситуація в нашій економіці, вкладники все одно отримають відшкодування від Фонду гарантування вкладів у випадку ліквідації банку.

Нагадаймо, на період воєнного стану та три місяці після його завершення у випадку виведення банку з ринку вкладникам законодавчо гарантували відшкодування 100% суми депозиту, включаючи нараховані відсотки.

Автор: Юлiя Недашківська