В Україні запустили першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у російській та іранській зброї

назк

Національне агентство з питань запобігання корупції запускає першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів у зброї. База вже налічує понад 2 тис. компонентів, які використовуються Росією та Іраном у різного роду БПЛА, ракетах, системах радіоелектронної боротьби та багатьох інших видах озброєння та військової техніки.

"Вид озброєння, виробник, технічні характеристики – вся ця інформація наявна щодо кожного компонента. Тому кожен, від журналіста-розслідувача до іноземного посадовця, зможе зібрати достатню доказову базу та дослідити ланцюги постачання, притягнути співучасників цієї війни до відповідальності", – сказано в повідомленні НАЗК.

Наразі база даних містить інформацію про іноземні компоненти, знайдені у російському та іранському озброєнні, що використовується Росією протягом повномасштабного вторгнення проти України починаючи з 24 лютого 2022 року.

Розділ "Іноземні компоненти у зброї" буде регулярно оновлюватися та удосконалюватися. Так, згодом планується додати можливість підписки на оновлення переліку. Щоразу як НАЗК додаватиме новий компонент, усі охочі отримуватимуть сповіщення про це.

Список доступний за посиланням.

Автор: Галина Ялівець