Казахстан викупив активи ArcelorMittal з дисконтом 92%

arcelormittal

Казахстанський державний фонд прямих інвестицій Qazaqstan Investment Corporation (QIC) викупив 100% акцій АТ "АрселорМіттал Теміртау" за $286 млн.

Про це повідомило Міністерство промисловості та будівництва Казахстану, передає Інтерфакс-Україна.

"Уряд Казахстану та міжнародна компанія ArcelorMittal успішно завершили переговори про купівлю казахстанським державним фондом прямих інвестицій АТ "Qazaqstan Investment Corporation" (QIC) всіх акцій металургійних підприємств ArcelorMittal Temirtau JSC і ArcelorMittal Tubular Products Aktau J8., що спричинило зменшення вартості власного капіталу ArcelorMittal на $800 млн", – йдеться у повідомленні.

Згідно з умовами угоди, QIC узяв на себе повне управління та відповідальність за діяльність цих підприємств, які пройдуть ребрендинг та отримають нову назву.

Міністр промисловості та будівництва Казахстану Канат Шарлапаєв на брифінгу уточнив, що концерн ArcelorMittal, хоча і продав казахстанські активи державі з великим дисконтом, повністю відмовився від судових позовів та претензій до Казахстану.

За даними Мінпрому країни, ArcelorMittal просив за казахстанські активи $3,5 млрд, проте вартість угоди була знижена до $286 млн.

Очікується, що новим інвестором меткомбінату "АрселорМіттал Теміртау", основного активу ArcelorMittal у Казахстані, вже найближчими днями стане голова ради директорів та акціонер казахстанського автовиробника Allur Андрій Лаврентьєв.

Концерну ArcelorMittal, за даними Мінпрому, було важливо, щоб його контрагентом в угоді щодо виходу з казахстанських активів (крім "АрселорМіттал Теміртау", до периметру угоди увійшов трубний завод у Актау) виступила держава. Це було умовою дисконту до ціни активів.

Новий інвестор "АрселорМіттал Теміртау" взяв на себе зобов’язання погасити позики підприємства перед ArcelorMittal на загальну суму $700 млн протягом чотирьох років.

Читайте також: Потужності "ArcelorMittal Кривий Ріг" через війну завантажені лише на 20%, – гендиректор

Нагадаймо, наприкінці жовтня на одній із вугільних шахт "АрселорМіттал Теміртау" сталася найбільша за всю історію комбінату аварія за кількістю жертв. Внаслідок пожежі та подальшого вибуху в шахті загинули 46 гірників.

Пізніше прем’єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов заявляв, що процес націоналізації "Арселор МітталТеміртау" перебуває на стадії завершення і до нього залучать приватного казахстанського інвестора, який повинен буде вкласти у виробництво щонайменше $3 млрд протягом трьох років.

Зокрема, Мінпром Казахстану бачить потенціал для збільшення потужностей "АрселорМіттал Теміртау" з випуску сталі на 40-50% – до 4,5-4,8 млн тонн з нинішніх 3,2 млн тонн на рік.

Станом на 30 вересня, за даними ArcelorMittal, балансова вартість меткомбінату складала $1,8 млрд.

АТ "АрселорМіттал Теміртау" володів у Казахстані 15 вугільними шахтами та залізорудними копальнями. Однак на його підприємствах неодноразово траплялися нещасні випадки, що супроводжувалися загибеллю людей.

Автор: Михайло Орлюк