В Україні зафіксували дефіцит електроенергії. Енергетики закликають заощаджувати світло

енергетика,електроенергія,енергосектор

Через похолодання в Україні зростає рівень споживання електроенергії. Унаслідок цього енергетики фіксують дефіцит в енергосистемі на рівні 5%.

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

Зокрема, станом на 9:10 споживання на 4% перевищує відповідний показник вівторка 16 січня.

"Диспетчерський центр "Укренерго" попереджає про наявність протягом дня, з 8:00 до 20:00, дефіциту в енергосистемі близько 5%", – йдеться у повідомленні.

Як пояснюють у компанії, виникнення дефіциту електроенергії в енергосистемі означає, що коли через похолодання споживання електроенергії стрімко зростає, електростанціям важко так само швидко збільшити її виробництво.

"І тут, в період з 8:00 до 20:00, дуже важливою є допомога споживачів – свідоме користування потужними електроприладами, зокрема обігрівачами та кондиціонерами, зменшить зростання споживання, відповідно зменшиться навантаження на електростанції", – наголосили в "Укренерго".

Загалом електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів. Але ресурси електростанцій обмежені. Крім того, протягом доби в аварійний ремонт вийшли два блоки теплових електростанцій. Повернуто в роботу після ремонту один блок.

При цьому імпорт електроенергії здійснюється зі Словаччини, Румунії та Молдови. Загальний обсяг імпорту складає 3 764 МВт-год з максимальною потужністю в окремі години до 626 МВт. Експорт сьогодні не здійснюється.

Автор: Юлiя Недашківська