Обіцяні Макроном 3 мільярди євро для України створюють бюджетну проблему для Франції, - ЗМІ

Читать на русском

Обіцяні Макроном 3 мільярди євро для України створюють бюджетну проблему для Франції, — ЗМІ

Обіцяні Макроном 3 мільярди євро для України створюють бюджетну проблему для Франції , — ЗМІ

Газета Le Monde пише, що обіцяні Макроном 3 млрд. євро для України створюють бюджетну проблему для Франції.

За її інформацією, військова допомога в 3 млрд євро на рік для України, передбачена в угоді про гарантії підтримки, підписаної 16 лютого, створює головний біль для уряду країни: він змушений урізати витрати на інші статті та вдаватися до різних бухгалтерських хитрощів.

Ще у лютому міністр фінансів заявив про необхідність скорочення видатків на 10 млрд євро; на цьому фоні витрати на Україну викликають питання у виборців, кажуть депутати від пропрезидентської партії «Відродження», яка не має більшості у парламенті.

Також уряд пропонує включити в рахунок 3 млрд євро вже виділені кошти на різні багатосторонні програми (такі як франко-нідерландо-українська програма закупівлі самохідних гармат Caesar) та внески до європейського фонду, покликаного компенсувати країни-члени ЄС за військові постачання Україні, здійснені на двосторонній основі.

Зрештою, пише газета, уряд може вимушений вносити бюджетні поправки до парламенту. Опозиційні партії принципово голосують проти будь-яких бюджетних пропозицій уряду, і один із депутатів від ультралівої партії «Непокірна Франція» Бастьєн Лашо навіть заявив Le Monde, що військову допомогу Україні у Франції може осягнути та сама доля, що й у США, де вона застрягла у Палаті представників, підконтрольних республіканцям.

У Франції є конституційний механізм, передбачений статтею 49.3, що дозволяє приймати закони без згоди парламенту — саме так було прийнято, наприклад, макронівську пенсійну реформу Однак це буде удар по політичному іміджу президента, а також призведе до голосування щодо вотуму недовіри уряду.

різне dqdiqhiqdkidzxant