Запуск прямого потяга з України до Німеччини відклали. Чеська компанія звинувачує "Укрзалізницю"

чехия,поезд,regiojet

Переговори з "Укрзалізницею" про будівництво пересадочного терміналу на станції "Мостиська II", що дозволило б частково розвантажити вокзал у польському Перемишлі та запустити потяг сполученням "Київ — Берлін", наразі заморожені.

Про це виконавчий директор чеського залізничного оператора RegioJet Якуб Свобода розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

"Я б сказав, що зараз цей проєкт скоріше заморожений: у вересні минулого року ми надіслали "Укрзалізниці" відповідні передпроєктні розрахунки та технічні рішення, але відтоді жодних дій не відбулося. Ми хотіли б повернутися до нього так швидко, як це можливо. Плануємо обговорювати це питання з УЗ", – розповів топменеджер чеської компанії.

За його словами, побудувавши пересадочний термінал на ст. Мостиська II, RegioJet зможе наблизити запуск сполучення Київ — Берлін, а також розширить можливості для інших своїх напрямків.

Свобода наголосив, що RegioJet задекларувала готовність вкладати власні кошти в будівництво терміналу, а перевагою запропонованого нею проєкту є швидкість його реалізації.

"За правильної організації процесу проєктування і будівництво пасажирської інфраструктури триватиме чотири місяці. Тобто якщо ми отримаємо сприяння з боку наших партнерів з "Укрзалізниці", то вже в середині літа цього року наші поїзди зможуть доїхати до станції Мостиська-II, а пасажири зможуть зручно і вигідно подорожувати як до Чеської Республіки, так і до Німеччини", – сказав Свобода.

Виконавчий директор RegioJet висловив сподівання, що проєкт знайде підтримку з боку Міністерства інфраструктури України, що сприятиме прискоренню його реалізації.

"Поточний маршрут (із пересадкою в Перемишлі, – ред.) не має достатньої спроможності для тієї кількості пасажирів, які користуються цією лінією. Тож Мостиська-II буде однозначно кращим варіантом, оскільки надасть змогу фактично подвоїти пропускну спроможність цього переходу", – зауважив Свобода.

Він уточнив, що RegioJet уже отримала всі необхідні дозволи для проїзду поїздом до Німеччини територією Польщі.

Читайте також: НАБУ знайшло "тіньовий офіс" в "Укрзалізниці" часів Камишіна, який контролював закупівлі

Як повідомлялося, залізнична станція "Мостиська-II" розташована поблизу пропускного пункту "Шегині-Медика" на українсько-польському кордоні.

Чеський залізничний оператор RegioJet раніше оголосив про плани запустити потяг "Київ-Берлін", а також потягів до Будапешта та Відня, але головною умовою залишалася необхідність реконструкції терміналу на цій станції.

Нагадаймо, кількість потягів "Укрзалізниці" до країн Європи, передусім Польщі, обмежена через нестачу вагонів класу RIC, які можуть рухатися євроколією.

Автор: Михайло Орлюк