СБУ затримала агентку РФ: шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини

Читать на русском

СБУ затримала агентку РФ: шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини

СБУ затримала агентку РФ: шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини

Контррозвідники Служби безпеки викрили в Слов’янську 25-річну агентку воєнної розвідки Росія, яка збирала дані про передислокацію підрозділів ЗСУ до передової. Серед іншого жінка шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини.

За роботу на ворога їй загрожує довічне ув’язнення. Про спецоперацію розповіла пресслужба СБУ, публікуючи фото із затримання чергової зрадниці України.

"Намагалася виявити понтонно-мостові комплекси та локації, де їх використовують для переправлення важкого озброєння через місцеві річки. Окупантам це потрібно було для планування бойових наземних операцій і підготовки повітряних ударів по місцях зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ", – повідомляє відомство про діяльність шпигунки.

СБУ затримала агентку РФ, яка шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини. Фото  uqidrxitqiqzzant

Про такі плани агресора контррозвідники СБУ дізналися ще на початковому етапі розвідувальної активності вказаної агентки, тож позиції українських військ своєчасно убезпечили від ураження.

На фінальній же стадії спецоперації спецпризначенці затримали зрадницю у її помешканні в Слов’янську. Жителька міста, якій 25 років, виявилася ідеологічною прихильницею раш*зму. Російські військові завербували її ще під час окупації розташованого неподалік селища Ямпіль – через знайомих, що мешкали в захопленому на той час населеному пункті.

СБУ затримала агентку РФ, яка шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини. Фото

Новоспечена шпигунка довго перебувала в "сплячому" режимі, але навесні 2024 року її "активували" для проведення розвідувально-підривної діяльності фроновому регіоні. Так, жінка обходила місцевість і фотографувала/збирала дані про все, що її просили куратори з РФ. Також вона "втемну" випитувала потрібну їй інформацію в своїх знайомих.

Під час затримання й обшуків у її помешканні знайшли банківські картки, на які вона отримувала оплату від окупантів, і телефони, де зрадниця постійно змінювала акаунти для законспірованої комунікації з ворогом.

Останнє, правда, не спрацювало: спрецпризначенці встановили особу її безпосереднього куратора з воєнної розвідки РФ, який давав своїй поплічниці завдання і платив за їхнє виконання.

СБУ затримала агентку РФ, яка шпигувала за понтонними переправами через річки Донеччини. Фото

На підставі всіх зібраних доказів ворожій агентці зі Слов’янська повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України, яка передбачає довічне перебування у в’язниці. До рішення суду фігурантка справи буде під вартою.

Додамо, що цю спецоперацію проводили співробітники СБУ у Вінницькій, Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури.