КМВА: аварійні відключення світла в Києві торкнулися близько 10% споживачів

Центр Києва під час віялових відключень електроенергії у жовтні 2022 року, Україна, фото архівне

У Києві аварійне вимкнення електроенергії ввечері 14 травня торкнулося близько 10% споживачів, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

«Після ракетних ударів ворога по енергогенеруючих обʼєктах в енергосистемі України зберігається значний дефіцит. Причина – масштабні пошкодження українських електростанцій, через які вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атаки. У звʼязку із цими причинами і збільшенням споживання (через прохолодну погоду) в Києві вводяться графіки аварійних відключень, в тому числі і для населення. Обсяги відключень незначні, близько 10% споживачів», – заявив Попко, якого цитує пресслужба КМВА.

За його словами, відключення діють орієнтовно до 23:00 цієї доби, а для промислових споживачів «так само є обмеження».

Раніше сьогодні в «Укренерго» повідомили, що в усіх областях України 21:00 до 00:00 запроваджують екстрені відключення світла.

«Завтра, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом всієї доби – з 00:00 до 24:00», – додали енергетики.

В «Укренерго» наголосили, що «це вимушений захід, який є наслідком масованих атак Росії».

У Міністерстві енергетики закликали всіх споживачів до «економного й відповідального» споживання електроенергії.

«Це дозволить збалансувати енергосистему й уникнути відключень у майбутньому або зменшити їхню тривалість», – заявили у Міненерго.

Російські війська цієї весни неодноразово атакували об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Зокрема, вночі і вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації й передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості й бізнесу, але також попередили – не виключені вимкнення побутових споживачів.

Після хвилі масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури Міністерство енергетики України оцінило збитки для енергосистеми в понад мільярд доларів, розповів профільний міністр Герман Галущенко.

Форум