Ексмер Умані, громадський діяч та підприємець, воїн 58-ї ОМПБр Олександр Цебрій загинув за Україну

Ексмер Умані, громадський діяч та підприємець, воїн 58-ї ОМПБр Олександр Цебрій загинув за Україну

Командир кулеметного взводу, командир штурмової групи, молодший сержант 58-ї ОМПБр імені гетьмана Івана Виговського Олександр Цебрій "Мер" загинув у запеклому бою поблизу селища Новодонецьке Волноваського району Донецької області

Цебрій Олександр Володимирович народився 4 червня 1974 року в Умані. У рідному місті ріс, навчався та починав свою трудову діяльність. Вищу освіту здобув в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Усебічно освічений, політично активний, діяльний не стояв осторонь громадських справ: був засновником міської ГО автовласників "Умань", членом ГО "Рідна Умань", членом ревізійної комісії об’єднання "Клуб мерів". У 2005-2014 роках очолював ТОВ "Круїз-Авто".

Свою політичну кар’єру розпочав 2010 року, коли був обраний депутатом Уманської міської ради VI скликання та очолив постійну комісію з питань розвитку виробництва, підприємництва, інвестиціної та зовнішньо-економічної політики. 18 березня 2014 року був обраний секретарем Уманської міської ради, із травня 2014 року півтора року виконував обов’язки Уманського міського голови. 25 жовтня 2015 року Олександра Цебрія громадяни обрали міським головою Умані. Усі свої знанняя і вміння віддавав рідному місту, обстоював інтереси містян, зокрема радикально виступав проти масового паломництва хасидів до Умані в період пандемії COVID-19 у серпні-вересні 2020 року.

Олександр Цебрій – один із керівників партії "Пропозиція". Мав намір балотуватися на посаду мера 2020 року, але місцева ТВК зняла його з виборчих перегонів, проте зареєструвала аж двох "клонів" Цебрія. Усе в кращих традиціях української виборчої системи.

Із перших днів російського вторгнення в Україну Олександр воював у складі 58 ОМПБр. Молодший сержант, командир кулеметного взводу, штурмовик, понад рік постійно перебував на нулі, на передовій, де облаштовував з бійцями позиції, знаходив та доставляв будівельні матеріали та різноманітну допомогу, розбудовував та укріплював, копав нарівні з особовим складом, був прикладом для всіх. Неодноразово рятував поранених побратимів, евакуюючи їх з поля бою та ризикуючи власним життям, за власний кошт забезпечив дронами наступальну операцію.

Орден "За мужність" ІІІ ступеня 7 березня 2024 року головнокомандувач Сирський особисто вручив воїну Олександру Цебрію за те, що він узяв у полон російського штурмовика.

Олександр у складі кулеметного взводу сам сформував штурмову групу, підготував та 24 липня 2024 року особисто повів на штурм. Як виявилося, на останній свій штурм. У запеклому бою захисник отримав важке поранення та помер на руках у побратимів.

27 липня 2024 року місто Умань попрощалося із загиблим ексмером Умані воїном ЗСУ Олександром Цебрієм.

На прощанні були присутні мер міста Києва Віталій Кличко, мери деяких міст України, представники Асоціації міст України.

Колектив інформаційної агенції "Моя Київщина" висловлює щирі співчуття дружині Наталі, синам Дмитру та Андрію, рідним та близьким.

Вічна і вдячна пам’ять воїну Олександру!