Біля кордону Таїланду з М’янмою точилися бої: повстанці атакували війська хунти

Читать на русском

Біля кордону Таїланду з М’янмою точилися бої: повстанці атакували війська хунти

Біля кордону Таїланду з М’янмою точилися бої: повстанці атакували війська хунти

Хунта М’янми зіштовхнулася з найбільшим викликом з часу захоплення контролю над країною.

У суботу, 20 квітня, на східному кордоні М’янми з Таїландом точилися бої. Повстанці намагалися вибити війська хунти М’янми, які вже кілька днів забарикадувалися на прикордонному переході, повідомляє The Guardian.

Бійці опору і повстанці з-поміж етнічних меншин захопили ключове торгове місто М’яваді 11 квітня, що стало ударом по добре оснащених військових хунти.

Очевидці розповіли про вибухи та стрілянину з кулеметів поблизу стратегічного мосту з вечора п’ятниці на суботу.

ЗМІ Таїланду повідомляли, що сили опору М’янми використовували кулемети і скинули 20 бомб з безпілотників, щоб знищити приблизно 200 солдатів хунти, які відступили після скоординованого штурму повстанців на М’яваді і армійські пости, який тривав з 5 квітня. Хунта відповідала повітряними ударами. Державні ЗМІ М’янми, однак, повідомляли, що повстанці відступили, зазнавши значних втрат.

Прем’єр-міністр Таїланду Сеттха Тавісін заявив, що уважно стежить за заворушеннями і його країна готова надати гуманітарну допомогу в разі необхідності.

Згідно з даними, зібраними військовими Таїланду і владою провінції, в суботу 3027 людей перетнули кордон у пошуках тимчасового притулку в містечку Мае Сот.

Сеттха доручив усім відомствам Таїланду підготуватися до будь-яких ситуацій і відвідає прикордонну зону у вівторок, 23 квітня.

"Я не хочу, щоб будь-які подібні зіткнення вплинули на територіальну цілісність Таїланду, ми готові захищати наші кордони й безпеку нашого народу", – сказав він.

Міністерство закордонних справ Таїланду заявило, що сподівається на швидку нормалізацію ситуації, закликавши уряд М’янми не допустити перекидання бойових дій через кордон.