У Херсонській області через суддю Миргород у приватного підприємства вкрали зерна на понад 2 мільйони гривень

Читать на русском

У Херсонській області через суддю Миргород у приватного підприємства вкрали зерна на понад 2 мільйони гривень

У Херсонській області через суддю Миргород у приватного підприємства вкрали зерна на понад 2 мільйони гривень

Вища рада правосуддя покарала суворою доганою суддю Бериславського районного суду Херсонської області Валентину Миргород. Вона дозволила зібрати урожай компанії, яка цього урожаю не саджала, через що інше підприємство зазнало збитків. Постраждала компанія потім відсудила у держави 2,1 млн грн за вкрадене зерно через рішення судді.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

У січні 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглядала дисциплінарну скаргу на дії судді Бериславського районного суду Херсонської області Валентини Миргород.

На фото зображене засідання суддів: за велики дубовим столом буквою

Суддя Валентина Миргород / скриншот із трансляції засідання ВРП

Поскаржився на суддю адвокат ТОВ «Зерноком Херсон Агро». На його думку, суддя Миргород винесла незаконне рішення, яке нашкодило компанії «Зерноком Херсон Агро» — у компанії вкрали урожай. Це зробила компанія, яка має подібну назву до компанії-скаржниці, але у неї коротша назва і у назві є сторона світу російською мовою — ТОВ «Зерноком Агроюг». Суддя дозволила цій компанії зібрати урожай замість власниці полів.

Варто зазначити, що ТОВ «Зерноком Херсон Агро» та ТОВ «Зерноком Агроюг» судилися в Бериславському районному суді Херсонської області за цей врожай ще до того, як Миргород втрутилась у цю історію. У рамках відкритого кримінального провадження суд заарештував земельну ділянку та врожай і дав дозвіл ТОВ «Зерноком Херсон Агро» його зібрати.

Після цього судді Миргород на розгляд потрапляє справа, яку відкрили через клопотання ТОВ «Зерноком Агроюг». У цьому клопотанні компанія просить повторно накласти арешт на земельну ділянку та врожай, бо, нібито, ТОВ «Зерноком Херсон Агро» підробило судове рішення на дозвіл збирання врожаю з арештованих земель.

Миргород задовольнила клопотання на арешт та дозволила ТОВ «Зерноком Агроюг» зібрати чужий урожай. Суддю ніяким чином не насторожило, що компанія, яку підозрюють у спробі крадіжки майна, видає себе за жертву. Також суддя не звернула увагу, що компанія не надала доказів, що засівала врожай, який хоче зібрати, й має стосунок до арештованої землі.

Під час слухання у ВРП суддю запитали, яким чином можна на підставі судового рішення шахрайським шляхом пробувати заволодіти майном. Суддя не змогла пояснити цього. Вона тоді вперше розглядала подібні справи й під час засідання ВРП плутала подібні назви компаній та яку саме пшеницю й де сіяли — озимову чи яру. Їй довелося долучитися до цієї справи, бо інші судді були у відпустках. Після цього Миргород ніколи більше не розглядала подібних справ.

Та попри її перший досвід у подібному судочинстві, ТОВ «Зерноком Агроюг» зібрало чужий урожай, чим завдало збитків ТОВ «Зерноком Херсон Агро». Постраждала компанія подала до суду через рішення судді Миргород і відсудила у держави 2,1 млн₴

Суддя Миргород дізналася про це під час засідання ВРП.

«Я нічого не зробила умисного, щоб порушити права ТОВ «Зерноком Херсон Агро», але колеги з апеляційного суду побачили проблеми у моїй ухвалі. Напевно, щось я неналежним чином оцінила й постановила ухвалу, яку потім скасували», — коментує суддя Миргород.

Друга Дисциплінарна палата ВРП після розгляду справи прийшла до висновку що допущені порушення судді — це не просто суддівська помилка, а це свідчать про неналежне ставлення до службових обов’язків. Тому Миргород варто притягнути до дисциплінарної відповідальності у вигляді суворої догани — впродовж трьох місяців позбавити суддю доплат до зарплати.

У члена палати Романа Маселка була пропозиція звільнити суддю за її проступок, але інші члени ВРП не підтримали його ідею та проголосували про заборону оскаржувати рішення Дисциплінарної палати.