Компанія Ахметова купує кар’єри в Іспанії, Польщі, Румунії, Сербії та Боснії

ахметов

Група компаній Vesco, що об’єднує глиновидобувний бізнес інвестиційної компанії UMG з групи SCM Ріната Ахметова, на додаток до українських активів інвестує в кар’єри в Іспанії, Польщі, Румунії, Сербії та Боснії.

Про це під час українсько-швейцарського бізнес-форуму у Швейцарії заявив Андрій Горохов, гендиректор інвесткомпанії UMG, яка в березні цього року змінила назву на umgi, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми робимо інвестиції, зокрема, у видобуток корисних копалин, які потрібні для виробництва кераміки, вже у п’яти країнах: … Іспанія є ключовою, … а зараз додали Польщу, Румунію, Сербію та Боснію і дивимося на Туреччину", – сказав Горохов.

Він нагадав, що активи групи в Україні виробляють продукт унікальної якості, і до війни він був №2 у своїй ніші та виходив на перше місце за оцінкою понад $700 млн.

За словами Горохова, війна прискорила процес виходу групи на іноземні ринки, оскільки українська сировина стала дорожчою через логістику, тому виникла потреба мати сировинні виробництва та в інших країнах.

Він уточнив, що крім кар’єрів у Vescoє виробничі потужності у двох ключових точках: у Порт-Равенні в Італії та Порт-Кастельйон в Іспанії, де команда змішує сировину та отримує кінцевий продукт.

"Коли розпочалася війна, ми продовжували шукати проєкти, і зараз у нас близько 10 проєктів, які ми розглядаємо в Україні, плюс ми почали розвивати додаткові проєкти в Європі", – додав Горохов.

Як повідомлялося, кіпрська компанія Vesco Limited об’єднує глиновидобувний бізнес інвестиційної компанії umgi групи SCM Ріната Ахметова.

Серед українських активів Vesco – ПрАТ "ВЕСКО", ПрАТ "Дружківське рудоуправління", ПрАТ "Вогнетривнеруд" та АТ "Часовоярський вогнетривкий комбінат". Загальні виробничі потужності Vesco перевищують 3 млн тонн глини на рік, продукція поставляється більш ніж у 25 країн світу.

VESCO наприкінці серпня 2022 року повідомила про відновлення постачання продукції до Іспанії, Італії та Туреччини. Вказувалося, що після початку повномасштабної війни з боку Росії група підприємств на кілька місяців призупинила видобуток, роблячи евакуацію людей і частини техніки, однак запасів, що накопичилися, було достатньо.

Читайте також: Ахметов зацікавився придбанням колишнього металургійного комбінату групи ІСД в Угорщині, – ЗМІ

Як повідомлялося, раніше генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков заявляв, що компанія відновить інвестиції у нові українські активи лише після війни. Водночас він підтвердив, що "Метінвест" хоче побудувати новий завод у Болгарії чи Італії.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з видобувних та металургійних підприємств. Підприємства групи знаходяться переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" Ріната Ахметова (71,24%) та "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського (23,76%).