Блокування кордону: На в’їзд до України з Польщі чекають майже 2500 вантажівок

кордон,польща

Блокування польськими перевізниками чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Україною продовжується, у чергах, за даними польської сторони, стоять 2 450 вантажівок.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає Укрінформ.

"На напрямках, де блокування розпочалося 6 листопада, за інформацією польських прикордонників, станом на ранок – 1650 вантажівок: Ягодин – 400. Рава-Руська – 600, Краківець – 650. Крім того, у Шегині очікують 800 вантажівок. Блокування на цьому напрямку з 27 листопада триває цілодобово", – сказав речник.

Водночас станом на ранок українсько-словацький кордон розблокований, вантажівки пропускають у штатному режимі. у бік України на напрямку пункту пропуску "Ужгород" очікувало проїзду 500 вантажівок.

Із Угорщини станом на ранок в бік України на напрямку пункту пропуску "Тиса" очікувало проїзду 690 вантажівок.

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Юлiя Недашківська