Росія може знову заборонити експорт бензину після аварії на одному з найбільших НПЗ

бензин

Після виходу з ладу установки каталітичного крекінгу на Нижегородському НПЗ, що належить компанії "Лукойл", уряд Росії розглядає можливість відновлення тимчасової заборони на експорт бензину.

Як пише The Moscow Times із посиланням на джерела, в Міненерго РФ не лише обговорюють такий захід, а й уже готують відповідний нормативний акт.

У відомстві поки розглядають усі можливі інструменти щодо недопущення дефіциту палива на внутрішньому ринку.

Раніше 15 січня Міненерго Росії повідомило про готовність спільно з нафтовими компаніями задовольнити потреби внутрішнього ринку нафтопродуктів за рахунок зменшення поставок на експорт та переорієнтування ресурсів інших учасників ринку.

Як повідомлялося, один з найбільших у РФ нафтопереробних заводів – "ЛукОйл-Нижегороднефтеоргсинтез" – вимушено зменшив виробництво бензину приблизно вдвічі через вихід з ладу імпортного обладнання, яке неможливо швидко замінити через санкції.

4 січня через аварію завод повністю зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу, ключових для виробництва високооктанового бензину.

У "Лукойлі" пообіцяли відремонтувати установку до весни та задовольнити "потреби внутрішнього ринку в координації з іншими його учасниками за рахунок усіх наявних ресурсів". Проте джерела Reuters на паливному ринку повідомили, що протягом найближчого місяця спостерігатимуться перебої з бензинами із октаном від 95 до 100.

Росія з 21 вересня 2023 року запроваджувала заборону на експорт моторного палива з метою стримування цін та усунення дефіциту, але потім частково послабила обмеження. Заборона була знята 17 листопада.

Автор: Галина Ялівець