Прокуратура у Німеччині звинувачує співробітників Siemens у постачанні газових турбин до Криму

siemens

Правоохоронці хочуть притягнути до відповідальності співробітників німецького концерну Siemens , які постачали газові турбіни до Криму попри ембарго після анексії півострова у 2014 році.

Про це пише Wirtschaftswoche, передає Укрінформ.

Зазначається, що газові турбіни Siemens для проєкту на півдні Росії опинилися в Криму у 2017 році. Наразі прокуратура висунула обвинувачення п’ятьом чоловікам, причетним до незаконного постачання газових турбін Siemens до Криму, серед них і нинішній співробітник компанії.

Загалом четверо німців і один швейцарець сприяли продажу чотирьох газових турбін російській державній компанії 8 років тому, знаючи, що вони зрештою опиняться в Криму, який був анексований Росією у 2014 році. Це є порушенням ембарго.

За даними прокуратури, турбіни вартістю 111 мільйонів євро були вивезені до Санкт-Петербурга через порт Гамбурга в період з листопада 2015 року по січень 2016 року. Замість того, щоб встановити їх на півдні Росії, як було домовлено, російський замовник Siemens встановив їх на двох нових електростанціях у Севастополі та Сімферополі, які забезпечують енергопостачання окупованого Криму.

Зазначається, що обвинувачені знали про цей пункт призначення.

Підрозділ Siemens Gas Turbine Technologies, спільне підприємство з російськими "Силовими машинами", було додано до Siemens Energy під час поділу Siemens у 2020 році та продано наприкінці 2022 року після нападу Росії на Україну.

Siemens, і Siemens Energy відповіли, що вважають себе жертвою свого російського клієнта "Технопромекспорт" (ТПЕ), але співпрацюють зі слідчими.

П’ятеро обвинувачених заперечують звинувачення.

Нагадаймо, у 2016 і 2017 роках стало відомо, що кілька газових турбін, призначених для Тамані на півдні Росії, мали бути транспортовані до Криму російським партнером у порушення контракту. На запитання Укрінформу тоді в концерні заявили, що ніби то це було зроблено без відома Siemens.

Автор: Юлiя Недашківська