У ГУР пояснили, чому атаки РФ не є "ударами у відповідь" на ураження їхніх НПЗ

Читать на русском

У ГУР пояснили, чому атаки РФ не є

У ГУР пояснили, чому атаки РФ не є "ударами у відповідь " на ураження їхніх НПЗ

Західні видання часто називають удари Росії по українських цивільних об’єктах інфраструктури "ударами у відповідь", маючи на увазі завдавання ударів Україною по російських НПЗ, військових кораблях та літаках. Проте це ж говорять і "на болотах". Однак, атаки, які російські окупанти здійснюють по мирних містах і селах України, не можуть бути "ударами у відповідь" ні з тактичного, ні з технічного погляду.

Про це сказав речник Головного Управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в інтерв’ю Holos Ameryky. Він пояснив, чому б не було менше ударів з боку країни-терористки Росії, навіть якби Україна не завдавала ударів по її території.

За словами Юсова, кремлівський диктатор Володимир Путін третій рік поспіль здійснює постійний терор проти України, нехтуючи міжнародним правом. Його агресія не була меншою і на початку повномасштабного вторгнення, коли на українські населені пункти летіли сотні ракет.

"А сотні ракет, випущених по Україні, починаючи з 24 лютого 22 року — це удари які? У відповідь? Чи це просто прямий акт агресії? Путін напав на Україну. Путін напав на мирну державу, яка прагнула виключно дипломатичним, політичним шляхом вирішити існуючи на той момент проблеми. Путін знехтував міжнародним правом — статутом Організації Об’єднаних Націй, Будапештським меморандумом, ну і власне всім, чим тільки можна було, і продовжує весь цей час загарбницьку війну. Дуже дивно тут говорити про удари у відповідь", – зауважив речник.

Юсов також пояснив і технічну сторону підготовки ракетних чи комбінованих ударів. Такі атаки планують заздалегідь, на їхню підготовку ідуть тижні. Тому якщо такий удар відбувається, наприклад, на другий день після атаки української сторони на якийсь НПЗ на території РФ, це означає лише одне – він був запланований на цю дату завчасно, а не вчора.

"Якщо говорити суто з технічного погляду, то кожен масований ракетний обстріл, який проводить російська армія, або комбінований обстріл з використанням безпілотників, — це операція, яка готується тижнями. І якщо відбувся сьогодні якийсь інцидент умовно на якомусь нафтопереробному заводі, а завтра — масований ракетний обстріл із боку Росії, то це означає, що цей обстріл був запланований і відбувся б й без того", – пояснив Юсов.