Міноборони в мільярдному контракті на 15% знизило доларову ціну на зимові берці «Талану»

Державне підприємство Міністерства оборони України « Державний оператор тилу» 3 травня уклало угоду з ТОВ «Таланлегпром» на постачання 340 тисяч зимових берців на 871,69 млн грн (з ПДВ). Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Вперше за десятиріччя монополіст «Талан» знизив, а не підвищив ціни на свої берці для Міноборони. Компанія виграла торги з ціною 2 564 грн за пару зимових берців. Це відбулось завдяки тому, що «Держоператор тилу» опустив очікувану вартість торгів нижче рівня попередньої закупівлі, яку ще у грудні 2023 року провів старий Департамент держзакупівель Міноборони по 2 700₴ Після тієї закупівлі свій великий тендер по зимових берцях провела Нацгвардія. І на ньому «Талан» програв один з лотів розміром 103 млн грн іншому українському виробнику ТОВ «Валтекс» із ціною 2 565₴ Після того «Держоператор тилу» знизив очікувану ціну для своєї закупівлі, і «Таланлегпром» погодився на участь у торгах із такою ціною.

Ціна зимових «таланів» у доларовому еквіваленті на торгах «ДОТ» склала $65 (2 564 грн). У грудні минулого року на закупівлі Міноборони вони коштували $74 (2 700 грн). Весною 2022 року – теж приблизно $76. Тобто у гривні ціна порівняно з грудневим тендером впала на 5%, а у доларовому еквіваленті – на 15%.

В усіх випадках на тендер подавалось дешевше ТОВ «Топ-текс», але фірма відмовилась завантажити в «Прозорро» договори, які б свідчили про наявний у неї досвід поставок. Також були пропозиції від ТОВ «ТД «Мірас-трейд Ко». Ця фірма пропонувала такі самі ціни, як і «Талан». Але вона завантажила в «Прозорро» свої пропозиції на добу пізніше від «Талану», тому система автоматично визначила саме «таланівців» переможцем аукціонів. «Мірас» не робив спроб знизити свою ціну на аукціоні.

ТОВ «Таланлегпром» належить Андрію Лаврику (98%) та Оксані Лаврик (2%). Це діти Миколи Лаврика, який за радянських часів очолював фабрику взуття в Ромнах Сумської області, а потім отримав під свій контроль. За часів Віктора Ющенка Микола Лаврик очолював Сумську обладміністрацію.

За часів Петра Порошенка Лаврик став нардепом від БПП, а «Талан» отримав монополію на постачання берців для Міноборони невдовзі після початку війни з Росією. Монополію було отримано завдяки технічним вимогам саме під його вироби. У тому числі на підошві було зображено логотип «Талану». Через кілька років іншим компаніям теж дозволили використовувати це зображення. Але на той момент завдяки отриманню гігантських підрядів вже ніхто, окрім «Талану», не міг виконувати замовлення відповідних обсягів і якості. Оскільки лише ця компанія отримала достатньо коштів на модернізацію виробництва.

Дружина власника «Талану» Віра Лаврик за часів Порошенка була депутатом Сумської облради від БПП.

Після обрання Володимира Зеленського президентом України Віра Лаврик обралась депутатом Сумської облради від «Слуги народу».